Automatisch welzijnsdata verzamelen aan de slachtlijn

Het welzijn van varkens en vleeskuikens automatisch monitoren op het bedrijf, tijdens laden en lossen, transport en in het slachthuis. Het Vlaams onderzoeksinstituut Ilvo start in november een vierjarig project dat dit mogelijk moet maken.

Automatisch+welzijnsdata+verzamelen+aan+de+slachtlijn
© Vion

De naam van het project is aWISH, dat staat voor 'animal welfare indicators at the slaughterhouse'. In het project draait het om het grootschalig geautomatiseerd monitoren van op dieren gebaseerde welzijnsindicatoren. Dat levert informatie op over hoe het met het dier was gesteld op het bedrijf, tijdens laden en lossen en tijdens transport en op de slachterij. Informatie die weer wordt teruggekoppeld naar de keten.

'Dit zou een efficiënte en doelmatige manier kunnen zijn om het welzijn te monitoren over alle schakels heen', licht Jarissa Maselyne van het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek toe. 'Wat daar de voor- en nadelen van zijn, willen we in dit project testen'. Wanneer de monitoring eenmaal is gestart, zorgt dat voor een continue stroom informatie waarmee het dierenwelzijn in de verschillende schakels van de keten permanent kan worden geborgd.


Zorgen van consumenten

Vleeskuikens en varkens zijn de landbouwhuisdieren waar Europese burgers zich de meeste zorgen over maken. Dat is een van de redenen waarom de focus in dit project op beide groepen dieren ligt, geeft Maselyne aan. Andere reden is dat de sectoren belangrijke economische segmenten van de voedselproductie van de EU en de wereld zijn. En bij beide gaat het ook om grote aantallen dieren die individuele aandacht nodig hebben om hun welzijn te optimaliseren.

Het project start met het catalogiseren van alle relevante welzijnsindicatoren. De basis daarvoor komt van ervaringen uit de sector en wat reeds bekend is uit de literatuur. Om de indicatoren te meten, worden nieuwe sensoren en beslissingstools en -algoritmen op basis van kunstmatige intelligentie ontwikkeld en getest. 'Met als doel: gegevens continu en automatisch verzamelen', aldus Maselyne.

Een volgende stap in het project is het geven van feedback en advies over best practices aan de verschillende schakels in de keten: varkens- of pluimveehouder, vangteam, transporteur en slachterij. 'Ja', beaamt Maselyne, 'een uitdagend en veelomvattend project. Maar we doen dit met een heel divers team van 24 partners uit 13 landen in Europa.'


Ecologische, economische en sociale impact

Naast het beoordelen van het dierenwelzijn beoogt het project ook bij te dragen aan het verkleinen van milieueffecten en het verlagen van het gebruik van hulpstoffen. Maselyne spreekt in dit verband over ecologische efficiëntie. 'Naast de ecologische impact, gaan we ook de economische en sociale impact in kaart brengen van de best practices die we voorstellen en van het monitoringssysteem in zijn geheel.' Ilvo verwacht dat de resultaten van het project in de toekomst ook kunnen worden ingezet bij andere diersoorten.

Aan het onderzoek werken zes Europese slachterijen mee: twee pluimvee- en vier varkensslachterijen. De pluimveeslachterijen zijn gevestigd in Frankrijk en Polen en beide aangesloten bij de Plukonketen. De varkensslachterijen bevinden zich in Nederland (Vion), Spanje, Oostenrijk en Servië. Met het project is 8 miljoen euro gemoeid dat wordt gefinancierd door de Europese Unie. Ilvo is coördinator van aWISH.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer