Slachthuizen hebben moeite met desinfectie veevervoermiddelen

Het was vorig jaar voor een aantal slachthuizen lastig om de concentratie desinfectiemiddelen voor het reinigen van veevervoermiddelen op orde te krijgen. Hiervoor zijn in het eerste half jaar van 2021 fors meer schriftelijke waarschuwingen en boetes uitgedeeld. Die leken effect te hebben. In de tweede helft van 2021 kwamen nog nauwelijks overtredingen voor.

Slachthuizen+hebben+moeite+met+desinfectie+veevervoermiddelen
© Persbureau Noordoost

Dat blijkt uit de slachthuismonitor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Roodvleesslachthuizen en pluimveeslachterijen moeten veevervoermiddelen na het lossen van de dieren zorgvuldig reinigen met ontsmettingsmiddelen in de juiste dosering om besmettelijke dierziekten te voorkomen.

De slachthuisexploitant moet zorgen voor een R&O-protocol. De NVWA controleert of het protocol overeenstemt met de geldende wet- en regelgeving en toetst ook of het slachthuis het bedrijfsprotocol naleeft. Hier hoort ook een controle van het reinigingsmiddel bij.


Waarschuwingen en boetes

Het niet op orde hebben van de juiste concentratie van het ontsmettingsmiddel en de juiste concentratie desinfectiemiddel leidde over heel 2021 tot twintig schriftelijke waarschuwingen en zestien boetes. In 2020 ging het om maar één schriftelijke waarschuwing en geen boetes.

De NVWA maakt sinds enige jaren gegevens openbaar van de inspecties in de 23 grote roodvlees- en zestien pluimveeslachterijen. Het gaat dan over de aantallen inspecties op gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid per bedrijf. Ook deelt de NVWA de gegevens over de aantallen schriftelijke waarschuwingen en boeterapporten.


Erkenning geschorst

De autoriteit voerde in 2021 ruim 88.000 inspecties uit bij deze slachterijen. Hierbij zijn 951 overtredingen vastgesteld. Dit leidde tot 175 schriftelijke waarschuwingen en 161 boetes aan roodvleesslachthuizen. Aan pluimveeslachterijen zijn 349 waarschuwingen en 266 boetes opgelegd. Bij één roodvleesslachterij werd de erkenning tijdelijk geschorst.

In 2019 heeft de NVWA 535 schriftelijke waarschuwingen en 361 boetes gegeven aan de grote roodvleesslachthuizen met permanent toezicht in Nederland. In 2020 stegen deze cijfers naar 577 schriftelijke waarschuwingen en 417 boetes. De meeste overtredingen werden gemaakt op het gebied van hygiëne. Bij pluimvee ging het in 2019 om 151 schriftelijke waarschuwingen en 97 boeten en in 2020 om 270 overtredingen en 100 boetes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer