Hoge kosten slachterijen door CO2-tekort

Pluimvee- en varkensslachterijen kampen met hoge kosten voor het verdoven van vee en koelen van vlees door een CO2-tekort. De beschikbaarheid hiervan is fors gedaald door een krimp van de kunstmestproductie. De slachterijen hebben het dreigende tekort en de gestegen kosten aangekaart bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Hoge+kosten+slachterijen+door+CO2%2Dtekort
© Archieffoto Marcel Bekken

'Het is nog niet zo dat slachterijen geen CO2 meer geleverd krijgen voor de verdoving', meldt woordvoerder Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. 'Wel staan de leveringen onder druk en zijn de prijzen fors gestegen.'

Het kan gaan om stijgingen tot wel dertig tot veertig keer de normale prijs. Dat meldt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende industrie (Nepluvi) en president van de Association of Poultry Processors in the EU countries (Avec). 'Slachterijen zijn nu tonnen per week meer kwijt voor de CO2-verdoving.'


Probleem in heel Europa

Het is een probleem dat zeker niet alleen in Nederland speelt, maar in heel Europa en niet alleen voor slachterijen. 'Maar ook voor de medische industrie, chemie enzovoort', weet Oplaat. 'Vanuit Polen zijn er al geluiden dat slachterijen zelfs helemaal geen CO2 meer krijgen. Al zijn die berichten nog niet bevestigd.'

CO2 wordt overigens niet alleen gebruikt bij het verdoven van dieren, maar bijvoorbeeld ook bij het verpakken en voor de koeling van het vlees. Droogijs is bevroren CO2 en wordt veel gebruikt als koelmiddel.


Waterbad achter de hand houden

Vanwege de enorme tekorten die er nu zijn, pleit Oplaat voor een andere kijk op het verdoven van pluimvee. 'Het waterbad wordt uitgefaseerd als verdovingsmethode en daar zijn we ook mee bezig. Wel moeten we daar nog eens opnieuw over nadenken. De kans dat er vaker problemen zijn met de CO2-voorziening is zeker aanwezig. Daarom pleit ik ervoor om het waterbad als back-up mogelijkheid achter de hand te kunnen houden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer