Wisselvallig Weekend van het Varken

Veertien varkensbedrijven verspreid over het land ontvingen tijdens het tweede weekend van september talloze bezoekers op het erf. Het succes van een publieksevenement als het Weekend van het Varken blijkt ook afhankelijk te zijn van de weersomstandigheden. Hevige plensbuien zorgden zaterdag voor een rustige start, de zondag bood een beter perspectief.

Wisselvallig+Weekend+van+het+Varken
© Jos Thelosen

Zaterdag werd een sfeerimpressie bij twee deelnemende varkensbedrijven in Zuid-Nederland opgetekend. Bij Henk Verdonschot in Maarheze was een heftige bui vlak voor de opening er debet aan dat er nog wat opgetuigd moest worden. Met het opgetrommelde team van varkensgidsen deed Verdonschot nog snel een informatief rondje over zijn erf. De aanspreekpunten voor de bezoekers zijn herkenbaar aan de roze Heihoef-overalls.


Biggenknuffelen is er deze editie niet bij. Wel heeft Henk Verdonschot gezorgd voor een veilig live contact tussen varkens en de bezoekers.
Biggenknuffelen is er deze editie niet bij. Wel heeft Henk Verdonschot gezorgd voor een veilig live contact tussen varkens en de bezoekers. © Jos Thelosen

Bij diverse kijkplekken en de luchtwasser hield Verdonschot stil. Even verderop deed hij dat ook bij de zeug met haar toom TN Talent-biggen. Deze dieren plaatste hij speciaal in een open wachtruimte met goede afscheiding, zodat bezoekers toch wat varkens live konden horen en zien. Biggenknuffelen was er dit jaar niet bij in verband met de dreiging van Afrikaanse varkenspest.

Proeven van het smakelijke varkensvlees konden de bezoekers bij de foodtruck op het kleurrijk erf van de Heihoef Farmer.

Natuurlijk mocht een moderne vrachtwagen waarmee de biggen en vleesvarkens worden vervoerd niet ontbreken. Zo'n vervoersmiddel bleek ook een ideale schuilplaats te zijn toen er weer wat regendruppels vielen.

Dat veevoedergrondstoffen dit jaar duur en schaars zijn, bleek uit de vulling van het 'graanzwembad' voor kinderen. Waar normaal nogal eens korrelmaïs wordt gebruikt, nu waren dat gerstkorrels.

Een bijzondere activiteit voor ouders en kinderen was het zelf maken van een insectenhotel. Het brandmerk 'Heyde Hoeve Duroc' werd het hart van een zelf met de hand gezaagde schijf van een boomstam geplaatst. Vervolgens werden met een authentieke handboor gaatjes gemaakt.


Zichtlocatie Van Son

Zo'n 15 kilometer verderop deed de zichtlocatie bij familie Van Son in Valkenswaard ook mee aan het Weekend van het Varken. Ouders en kinderen waren druk in de weer bij de verschillende activiteiten op het erf. Kinderen lieten zich schminken, gingen varkens kleuren in de laadruimte van een vrachtwagen, sprongen op het luchtkussen of klommen onder begeleiding op een maïshakselaar. Ook het kijken naar de vleesvarkens was een leuk onderdeel van het bezoek.


In de laadruimte van de vrachtwagen op het erf bij familie Van Son in Valkenswaard zijn kinderen creatief bezig met varkens.
In de laadruimte van de vrachtwagen op het erf bij familie Van Son in Valkenswaard zijn kinderen creatief bezig met varkens. © Jos Thelosen

De stukjes gegrilde worst lieten de bezoekers zich goed smaken. Arno van Son liep zaterdag dan ook tevreden rond en knoopte met menig bezoeker een praatje aan. 'Het had drukker kunnen zijn, maar het weer is niet top en morgen is er in Valkenswaard een bloemencorso. Daarom doen we alleen vandaag mee aan het Weekend van het Varken.'

Bij de kraamstallen stond zijn vader Gerard van Son onder een partytent omringd door bezoekers. Hij vertelde dat hij ooit begonnen is met het houden van 50 zeugen. 'Daarmee kon ik prima de kost verdienen. Nu hebben we veel meer varkens en is dat nog lastig ook.'

Het Weekend van het Varken is een initiatief van varkenshouders op het gebied van sectorpromotie in samenwerking met de POV. Alle 14 deelnemende bedrijven zijn te vinden op de website van The Pig Story.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer