Weekend van het Varken in Sint-Oedenrode trekt veel bezoekers

Het Weekend van het Varken bij Marcel en Doreen van den Berkmortel in het Brabantse Sint-Oedenrode heeft zaterdag 1.200 bezoekers getrokken en zondag nog meer. 'Ouders met hun kinderen en opa's en oma's waren er echt aan toe om samen een leuk dagje uit te beleven', zegt Doreen van den Berkmortel.

Weekend+van+het+Varken+in+Sint%2DOedenrode+trekt+veel+bezoekers
© Jos Thelosen

Voor de familie Van den Berkmortel is het Weekend van het Varken al jarenlang een moment om flink uit te pakken. Editie 2020 moest worden geskipt vanwege de coronamaatregelen, maar dit jaar bleek het mogelijk om het evenement in het tweede weekend van september binnen de regels te organiseren. Die kans grepen de ondernemende varkenshouders met beide handen aan. Medewerkers, collega-varkenshouders, zakenpartners, familie, vrienden- en kennissenkring en lokale verenigingen zegden hun medewerking spontaan toe.

'We hebben een eenrichtingsroutes uitgezet die mensen op de bedrijven kunnen lopen en tussen de locatie met zeugen en die met vleesvarkens reden trekkers met huifkarren', licht Doreen van den Berkmortel toe. 'Het ritje van een paar 100 meter is een belevenis voor de bezoekers en we houden het verkeersveilig.'


Speelplek

Vrijdag werd het maken van de badrand met stro en het vullen met korrelmais volgens Marcel van den Berkmortel bijna letterlijk een zwembad met mais. 'Toen een felle bui uitbrak, waren we net bezig met het opzetten van de partytent boven deze speelplek. Binnen enkele minuten waren we doorweekt, net als de mais', zegt hij. 'Dus deze korrels gaan niet meer in de opslag voor het Weekend van het Varken editie 2022. We malen het en maken er via het varken vlees van.'


© Jos Thelosen

Bij de diverse plekken waar zicht is op varkens in de stallen, bij de luchtwasser en de brijvoerkeuken, staan medewerkers in groene polo's die uitleg geven. In een van de kraamhokken achter het raam zoogt net een zeug haar biggen. Een kind roept verrukt dat de biggen aan het eten zijn. Hun moeder vraagt zo'n herkenbaar 'groen hemd' hoe oud deze biggen zijn en krijgt als antwoord: 'Twee weken en over twee weken worden ze bij hun moeder weggehaald.' Dat vindt de moeder dan weer heel jong.


350 kilo

In de zichtruimte bij de drachtige zeugen loopt een van de medewerkers van Van den Berkmortel rond. Een bezoeker spreekt hem aan en zegt de varkens groot te vinden. 'Ja, ze kunnen wel 350 kilo wegen als ze vol met biggen zitten.'


© Jos Thelosen

In de huifkar zegt een ouder echtpaar elk jaar naar dit evenement te komen. 'We zijn varkenshouder geweest en tot een paar jaar geleden verhandelde Van den Berkmortel onze biggen. We hebben nog altijd goed contact en het is altijd gezellig.'


© Jos Thelosen

Onlangs werd bekendgemaakt dat Van den Berkmortel het eerste praktijkleerbedrijf is geworden van HAS Hogeschool. 'Van leerlingen die hier een onderzoekje bij de zeugen en vleesvarkens komen doen, hopen we kennis en data te verzamelen waarmee onze inzet wordt gewaardeerd', zegt Van den Berkmortel.


© Jos Thelosen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer