Sectorpromotie via contributienota POV betaald

Sectorpromotie wordt volgend jaar waarschijnlijk via de contributienota van Producentenorganisatie Varkenshouder betaald. POV-voorzitter Ingrid Jansen stelt dat de pr anders moet worden georganiseerd.

Sectorpromotie+via+contributienota+POV+betaald
© Nieuwe Oogst

Na het wegvallen van het Productschap voor Vee en Vlees dat onder andere geld inhield voor sectorpromotie, bracht de POV geld uit de sector bijeen. 'De POV was de afgelopen jaren niet meer dan een doorgeefluik', aldus Jansen. Terwijl de beschikbare som niet toereikend was om de activiteiten en organisaties die de varkenshouderij promoten in stand te houden.

Dat betekent, zegt Jansen dat de sectorpromotie op een andere manier georganiseerd moet worden. 'De kans is aanzienlijk dat het volgend jaar onderdeel wordt van de contributienota en dat de POV zelf de promotie van onze mooie sector oppakt.' Hoe dat vorm moet krijgen en om welke bedragen het daarbij gaat, is nog onderwerp van gesprek, terwijl de Algemene Ledenvergadering er dan ook nog haar goedkeuring moet geven, zegt Jansen.

Debat

POV wil de burger, media en politiek nóg meer betrekken bij alles wat er in de varkenshouderij gebeurt. 'De varkenssector heeft altijd proactief gecommuniceerd en is transparanter dan welke beroepsgroep dan ook', zegt Jansen. 'Maar blijkbaar is dit niet voldoende, gezien de verharding in het debat, waarbij vergelijkingen met Holocaust en Hitler al niet meer worden geschuwd.'

Het wordt volgens de POV-voorzitter steeds moeilijker om een open en eerlijke dialoog te voeren als is dit soort termen over de varkenshouderij wordt gesproken. 'Wij spreken ook de media en de politiek aan op hun verantwoordelijkheid en vragen hen om de sector op basis van feiten te beoordelen en niet steeds in de emotie-versnelling te schieten.'

Budget 2017

Voor 2017 heeft de POV een budget van 100.000 euro gereserveerd voor sector-pr. Een deel van dit geld wordt besteed aan het onderhoud van de zichtstallen van Varkens in Zicht. 'Wij vinden dit belangrijk omdat burgers hier 365 dagen per jaar terecht kunnen om kennis te maken met de varkenshouderij. Ze zijn belangrijk voor de dialoog met de burger en het draagvlak in de maatschappij', zegt Jansen.

Het andere deel van de 100.000 euro is gereserveerd voor het gratis vertrekken van pr- en promotiematerialen aan varkenshouders. Deze materialen kunnen zij via de POV bestellen en gebruiken bij open dagen, publieksevenementen en rondleidingen van schoolklassen of andere maatschappelijke groepen.

Advies en ondersteuning

Varkenshouders kunnen ook gratis adviezen krijgen over pr en promotie via de POV. 'Wij hebben Caroline van der Plas in dienst als fulltime communicatie- en pr-medewerker. Varkenshouders kunnen te allen tijde een beroep doen op haar voor ondersteuning en/of advies over pr-activiteiten', stelt Jansen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer