'Bal nu bij Remkes en daarna bij kabinet'

Deze woensdag gingen we voor een tweede keer in gesprek met het kabinet en boerenorganisaties over het stikstofbeleid. In de aanloop hiernaartoe is veel overlegd en afgewogen. Zowel met andere boerenorganisaties, als binnen LTO.

%27Bal+nu+bij+Remkes+en+daarna+bij+kabinet%27
© Dirk Hol

Het eerste gesprek in augustus leverde te weinig op en gaf nauwelijks bewegingsruimte. We vroegen onszelf af: heeft een tweede keer praten wel zin?

De uitnodiging om 'het huiswerk' van het kabinet te bespreken gaf onvoldoende aanknopingspunten. Tegelijkertijd bewoog de politiek wel degelijk na belangrijke uitspraken van het CDA en de ChristenUnie over het beleid van hun eigen kabinet.

Na een aanpassing van de agenda – op aandringen van LTO en andere boerenpartijen – schoven we toch aan in Den Haag. Het gesprek was stevig, maar inhoudelijk. Richting het kabinet hebben wij nogmaals de pijnpunten uit het huidige beleid benadrukt: het onhaalbare tijdspad van 2030, de eenzijdige verankering van de kritische depositiewaarde (KDW), meer inzet op brede innovatie en nu eindelijk een oplossing voor de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders.

Ons standpunt hebben wij in ieder geval klip-en-klaar overgebracht

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Hopelijk zien de ministers nu daadwerkelijk de noodzaak van het oplossen van deze knelpunten in.

Ook na dit tweede gesprek zijn er nog geen definitieve besluiten genomen. Wel zijn er eerste stappen gezet van KDW naar instandhouding van de natuur en borging van technologische innovatie. Grote twist zit er nog rondom doel en tijdspad, en hoe PAS-melders worden beschermd tegen handhaving. Ook het kaartje blijft ongewijzigd.

Het wachten is nu op de heer Remkes. Hij zal zijn bevindingen uitwerken en presenteren aan het kabinet. Ons standpunt hebben wij in ieder geval klip-en-klaar overgebracht. De bal ligt daarna wederom bij het kabinet. Aan hen om deze nu eindelijk in de juiste richting voor onze leden te spelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer