'Verkennen doe je in een gesprek'

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het woensdag. Deze week staat de toekomst van de agrarische sector voor u als LTO-lid weer volop op de agenda. Maar ook voor niet-leden. De onzekerheid over die toekomst zorgt in Nederland voor ongekende onrust.

%27Verkennen+doe+je+in+een+gesprek%27
© Dirk Hol

Dat begrijp ik volledig. Bovendien is er nauwelijks tot geen vertrouwen in de overheid en in dit kabinet. Er werd dan ook sceptisch gekeken naar de uitnodiging en toezegging van premier Mark Rutte om vrijdag het gesprek met het kabinet over de stikstofplannen zonder taboes aan te gaan.

Toch gaan we op die uitnodiging voor een eerste gesprek in. Immers, onrust en onzekerheid moeten worden omgebogen naar oplossing en perspectief. We willen kunnen spreken over doelen, tijdspad en middelen in het stikstofbeleid. Over 50 procent in 2030, kritische depositiewaarde uit de wet, technologische innovatie, PAS-melders; de voorwaarden die we sinds Stroe de laatste weken hebben herhaald als agendapunten voor een gesprek. Met de toezegging zonder taboes van Rutte voldoet het kabinet aan deze voorwaarden.

Hoewel het een verkennend gesprek is, is goede voorbereiding absoluut nodig. Daarom zijn we dinsdag met ruim 1.100 leden in gesprek gegaan in een webinar. Het bestuur is ingegaan op zoveel mogelijk vragen en zorgen vanuit onze achterban. Ook spreek ik vandaag, woensdag, ter voorbereiding met verschillende agrarische organisaties en groepen om te luisteren naar elkaar en te kijken waar we kunnen samenwerken.

Onrust en onzekerheid moeten worden omgebogen naar oplossing en perspectief

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Nogmaals benadruk ik dat het gesprek met de kabinetsdelegatie vrijdag verkennend is. Het kabinet moet aangeven hoe het het vertrouwen wenst te herstellen. Op basis daarvan wegen wij af, met bestuur en leden, of een vervolggesprek überhaupt zin heeft. Ik nodig u uit om daar maandag weer via een webinar met ons over in gesprek te gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer