'Broodnodig toekomstperspectief'

Onze boeren en tuinders worden wereldwijd geroemd om hun innovatiekracht. Onze kwaliteit, onze efficiëntie, onze duurzaamheid, we oogsten er bewondering mee. Soms lijkt het alsof die bewondering vooral van buiten de landsgrenzen komt. We krijgen in Nederland veel over ons heen.

%27Broodnodig+toekomstperspectief%27
© Dirk Hol

Uit onderzoeken blijkt echter keer op keer dat ook in ons land de waardering voor onze boeren en tuinders hoog is. Twee op de drie Nederlanders is (zeer) positief, slechts 6 procent is negatief. Toch is dat maar een deel van het verhaal. De samenleving is namelijk steeds veeleisender.

Men wil minder emissies, minder gewasbescherming, meer dierenwelzijn. Minder betalen, of in ieder geval niet meer. Als boer of tuinder weten we dat niet alles tegelijk kan en dat ook niet alles morgen al lukt.

Qua waardering vanuit Den Haag en de provinciehuizen – zowel in woord als in beleid – zijn veel boeren en tuinders niet tevreden. Dat deel ik. De afgelopen weken hadden we stevige kritiek op de nieuwe LNV-hoofdlijnen. Er is nog te weinig zicht op resultaat, veel leden vragen zich af wat het toekomstperspectief van hun bedrijf is.

Feit is dat we voor een grote transitie staan. Het gaat alles van onze innovatiekracht vragen. En we kunnen het niet alleen. Tijd, beleidsruimte, financiële ondersteuning voor de onrendabele investeringen, het is broodnodig.

Toekomstperspectief en innovatiekracht hoorde je deze week meer terug in de Kamer, onze kritiek leek gehoord. Bij de werkbezoeken die ik afgelopen maand met de beide ministers aan onze leden heb gebracht, werd het belang van innovatie ook duidelijk erkend.

We zetten ons er volledig voor in om de aandacht die de politiek daar nu voor heeft ook daadwerkelijk om te zetten in een beter ondernemersklimaat voor u, onze leden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer