'Het wordt een hete zomer'

Op het moment dat ik dit schrijf, moeten de stikstofbrieven nog komen. Maar we hebben allemaal de gelekte delen in het NRC gelezen. Onder andere de Gelderse Vallei en de Peel worden door onrealistische doelen van 70 tot 80 procent stikstofreductie geconfronteerd met complete kaalslag.

%27Het+wordt+een+hete+zomer%27
© Dirk Hol

Dat raakt onze ondernemers het hardst, maar hakt er ook in bij de lokale gemeenschap rondom het boerenbedrijf. Wat voor opdracht is dit vanuit Den Haag aan die verschillende regio's in het land? De minister geeft aan dat het heftig gaat worden. Waarom vraagt de minister zich dan niet af of dit ook anders kan?

Deze stikstofnormen gaan leiden tot juridische zones waarin niets meer mag. Dat valt niet te rijmen met het coalitieakkoord. Stikstofminister Christianne van der Wal gaat daarmee ook direct in tegen de opdracht vanuit de Tweede Kamer. Ze blijft vasthouden aan de starre modellen op basis van de kritische depositiewaarde. Dit ondanks de eerder aangenomen moties die juist vragen om de natuurkwaliteit centraal te stellen en breder te kijken naar wat mogelijk is. Is het nog wel redelijk en proportioneel?

Ook hebben we vrijdag het toekomstperspectief van landbouwminister Henk Staghouwer gezien. Maar wat voor perspectief heb je als ondernemer, als dit soort doelen van bovenaf worden opgelegd? De realiteit is dat we na drie jaar stikstofcrisis en ondanks de beloftes aan onze Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders nog steeds diep vastzitten in het juridische moeras.

Deze stikstofnormen gaan leiden tot juridische zones waarin niets meer mag

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Het zal een hete zomer worden met passende acties. De provinciebestuurders krijgen een jaar om aan de slag te gaan met deze reductiedoelen. Uit sommige provincies ontvangen we redelijke signalen. We hopen dat deze bestuurders meer realiteitszin tonen en kritisch tegenwicht bieden. Wij doen dat ook. Wij zullen de minister keer op keer herinneren aan ons alternatief en gedragen plan 'Een duurzaam evenwicht'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer