'Het roer moet om'

Terwijl de Tweede Kamer zich opmaakt voor het zomerreces, domineren de stikstofplannen van het kabinet en daaruit voortgekomen acties en demonstraties het nieuws. Langs de kant van de weg zie ik veel borden: 'Opkoop, onteigening? Nee!'

%27Het+roer+moet+om%27
© Dirk Hol

In de kern steun ik acties, vanwege het onzalige dictaat uit Den Haag. Maar houd daarbij rekening met het maatschappelijk draagvlak. Vanuit daar moet gekeken worden of een actie passend en waardig is.

Afgelopen zondag presenteerde het kabinet Johan Remkes als 'gespreksleider'. LTO is niet betrokken geweest bij deze keuze. LTO heeft aangegeven in beginsel open te staan voor het gesprek met Remkes, maar onder heldere voorwaarden. Het gesprek moet over de inhoud kunnen gaan: doelstelling, tijdspad en manier waarop.

LTO is ervan uitgegaan dat een bemiddelaar van het statuur Remkes het échte probleem zou mogen bespreken. In reactie op Kamervragen van Lid Omtzigt hebben de ministers definitief aangegeven dat dit niet het geval is. Het traject heeft dus geen zin. Daarom gaat LTO niet in gesprek met Remkes.

Perspectief voor boeren, met de nadruk op innovatie, moet vooropstaan in het gesprek

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Dat het roer om moet moge duidelijk zijn. Het huidige beleid is onrealistisch, onhaalbaar en geeft geen perspectief. Nu gaat het over stikstof, maar in het Nationaal Programma Landelijk Gebied komen ook nog water en klimaat. Ondertussen weten we nog niet of er derogatie komt, weten we wél dat het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn in januari van kracht wordt én vraagt het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid meer van u, voor minder geld.

De 'zomerstop' van de Kamer betekent niet dat de belangenbehartiging stopt. In de tussentijd blijft LTO haar standpunten op een passende manier onder de aandacht brengen. Richting politiek, media en samenleving. Wij verwachten echt een andere insteek en inzet van de overheid. Een dringende oproep: kom op kabinet, gooi het roer om en ga verder op de route mét de boeren!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer