Duitse vleesconsumptie laagste sinds 1989

De Duitse vleesconsumptie daalde vorig jaar 2,1 kilo per hoofd van de bevolking tot 55 kilo. De vleesconsumptie bij onze oosterburen bevindt zich daarmee op een laagterecord sinds de berekening in 1989 wordt uitgevoerd door het Bundesinformationszentrum Landwirtschaft (BZL).

Duitse+vleesconsumptie+laagste+sinds+1989
© Twan Wiermans

In totaal werd er in 2021 in Duitsland voor 8,3 miljoen ton aan vlees (slachtgewicht) geproduceerd, zo'n 2,4 procent minder dan in het voorgaande jaar. De oosterburen aten ten opzichte van 2020 1,2 kilo varkensvlees minder. Daarnaast consumeerden ze gemiddeld 600 gram rund- en kalfsvlees en 200 gram pluimveevlees minder.


BZL noemt als mogelijke reden voor de dalende vleesconsumptie een 'trend naar een meer plantaardig dieet'. Verder speelde de coronapandemie mee. Mensen aten daardoor minder buiten de deur, zoals in restaurants en kantines en er waren minder evenementen.


Minder invoer van vlees

De Duitsers voerden in 2021 ook minder vlees in. De import van varkens-, rund- en kalfsvlees daalde 6,8 procent ten opzichte van 2020. Alleen de invoer van pluimveevlees bleef stabiel. De handel in levende dieren daalde vorig jaar ook. In totaal nam de invoer van levende dieren af met 19,6 procent. De uitvoer van levende dieren nam af met 1 procent.

In vergelijking met 2020 werd er vorig jaar bij de oosterburen 2,4 procent minder varkensvlees geproduceerd. Voor rund-, kalfs- en pluimveevlees daalde de nettoproductie 1,6 procent. Volgens de voorlopige cijfers zal er voor 2021 een algehele zelfvoorzieningsgraad in vlees zijn van 121 procent, een stijging van 2,5 procentpunt.

Die voor varkensvlees bedraagt 132,4 procent en voor rund- en kalfsvlees is dat 98,2 procent. Voor pluimveevlees kan 96,7 procent van de binnenlandse vraag worden gedekt door de eigen Duitse productie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer