Belgen vrezen konijnentekort door stoppers

De konijnenvleesvoorziening zal op termijn in België in gevaar komen. Veel konijnenhouders zijn gestopt of gaan dit de komende jaren doen. Frank de Boeck, directeur van konijnenslachterij Lonki, roept ondernemers in andere sectoren op om de overstap naar de konijnenhouderij te maken. Overigens loopt ook de consumptie terug.

Belgen+vrezen+konijnentekort+door+stoppers
© Johan Wissink

Volgens De Boeck zijn de prijzen in de konijnensector constant en van een goed niveau, meldt Vilt.be. Hij ziet dat het aantal konijnenhouders in Vlaanderen in de afgelopen twintig jaar is gehalveerd, hier zijn er nu nog vijftien over. Daarmee ligt de zelfvoorzieningsgraad van de sector onder de 20 procent. De rest wordt aangevuld met konijnen uit Nederland.

Overigens loopt niet alleen het aanbod, maar ook de afzet terug. Volgens cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) is de consumptie van konijn sinds 2002 gehalveerd. Zo at de gemiddelde Belg in 2020 nog ongeveer 200 gram konijn per jaar.


Ne

Volgens VLAM halen veel jongeren hun neus op voor konijnenvlees, van de Belgen onder de dertig koopt 6 procent wel eens konijn. Bij gepensioneerden is dat een op de vier. Overigens neemt de consumptie van konijn de afgelopen twee jaar iets toe, mogelijk als gevolg van het meer thuis eten vanwege de coronapandemie.

Hoewel de daling in productie gelijke tred houdt met de daling in consumptie, zou de konijnenvoorziening in de toekomst wel eens in gevaar kunnen komen, stelt De Boeck. 'De gemiddelde leeftijd in de konijnenhouderij is behoorlijk hoog en een aantal houders zal over enkele jaren stoppen. Daarmee komt de productie op termijn in gevaar en dreigen we niet meer aan de vraag te kunnen voldoen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer