Lichte daling Europese vleesconsumptie richting 2031

De Europese vleesconsumptie zal in de jaren licht dalen. Daarnaast zet de verschuiving naar meer pluimveevlees door. Dit is een van de trends die staat in de EU Agricultural Outlook 2021-2031 die de Europese Commissie heeft gepresenteerd.

Lichte+daling+Europese+vleesconsumptie+richting+2031
© Twan Wiermans

In het rapport staat de verwachting dat de vleesconsumptie in de EU daalt van 69,8 kg in 2018 tot 67 kg winkelgewicht per hoofd van de bevolking in 2031. Deze trend is in tegenstelling met de wereldwijde trend.


Tegen 2031 zal de wereldvleesconsumptie naar verwachting blijven groeien (+1,4 procent per jaar), dankzij de toenemende bevolking en het de verbetering van het inkomen in ontwikkelingslanden. Terwijl een groot deel van de wereldvraag zal worden gedekt door binnenlandse productie, zal er voor veel landen nog eens in totaal 3,4 miljoen ton vlees (vooral van pluimvee en rundvlees) nodig zijn om het gat te dichten, bovenop de 37,3 miljoen ton vlees die momenteel door die landen wordt geïmporteerd.

De EU zal slechts in beperkte mate profiteren van de extra vraag, vooral naar pluimveevlees. Het aandeel van de EU-export in de wereldhandel zal afnemen van 20 procent nu naar 17 procent in 2031 als gevolg van de afnemende export van varkensvlees naar Azië. Het hersteltraject van de varkensvleessector in China en andere Aziatische landen zal hierin een bepalende factor zijn.


Verschuiving naar pluimveevlees

De dalende vleesconsumptie in de EU zal gepaard gaan met een verschuiving in consumentenvoorkeuren. Rundvlees zal naar verwachting minder worden gegeten. Gelijktijdig vervangen veel mensen in hun menu varkensvlees door pluimveevlees.

De consumptie van schapenvlees zal licht stijgen dankzij de diversificatie van het vleesdieet en veranderingen in de EU-bevolkingssamenstelling waarbij vanuit religieuze of traditionele voorkeur vaker voor schapen- of lamsvlees wordt gekozen.

Duurzaamheid zal een steeds prominentere rol spelen op de vleesmarkten van de EU, verwachten de rapporteurs. Hoewel modernisering, innovatieve technologieën en verandering in de landbouwpraktijk zullen leiden tot een efficiëntere en milieuvriendelijkere vleesproductie, kleven hier wel hoge investeringen aan.


Zorgen om ontbossing

In hoeverre de toenemende bezorgdheid over de bijdrage van veevoerimporten aan ontbossing de vleessector gaan beïnvloeden, is nog steeds onduidelijk. Bezorgdheid van de consument over het milieu en klimaatverandering zal ertoe leiden dat er meer aandacht wordt besteed aan het productieproces en aan de oorsprong van het product: bijvoorbeeld lokale productie, biologisch, dierenwelzijn en ecologische voetafdruk.

Andere drijfveren voor veranderende consumptiegewoonten variëren van gezondheidsoverwegingen - lagere of geen inname van dierlijke eiwitten - tot meer gemak - met een verschuiving van vers vlees naar meer bewerkt vlees en bereidingen.

Kweekvlees zal naar verwachting de komende 10 jaar geen concurrent worden voor vlees van dieren vanwege problemen met de acceptatie door de consument en de prijs. Plantaardige vleesvervangers vertegenwoordigden in 2020 ongeveer 1 procent van de totale vleesverkoop. Deze sector zal in belang toenemen, maar zal nog steeds slechts een zeer klein marktaandeel vertegenwoordigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer