Lokale politieke partijen winnen terrein

Een kwart van de boeren en tuinders stemt de komende gemeenteraadsverkiezingen op een lokale partij. Deze partijen zijn samen nipt populairder dan het CDA.

Lokale+politieke+partijen+winnen+terrein
© dirk hol, info@dirkhol.nl

Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwe Oogst onder 1.868 boeren en tuinders. Bij vorige gemeenteraadsverkiezingen stemde ongeveer 17 procent van de boeren en tuinders op een lokale partij. Vier jaar daarvoor koos ruim 10 procent lokaal. Nu zegt 25,2 procent op een lokale partij te stemmen.

De winst van de lokalen gaat voornamelijk ten koste van het CDA en de VVD. Het CDA kon bij de gemeenteraadsverkiezingen altijd rekenen op een grote aanhang onder boeren en tuinders. Ook nu stemt 24,9 procent CDA. Vier jaar geleden was dat nog ruim 40 procent, acht jaar geleden ruim 60 procent.De VVD kan rekenen op 10 procent van de agrarische stemmen. Andere partijen krijgen minder dan 3 procent van de stemmen.

Veel boeren en tuinders zullen voor de gemeenteraad anders stemmen dan bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Destijds gaf 29,7 procent aan CDA te stemmen, 25,9 procent BBB en 17 procent VVD. Uit een peiling van Nieuwe Oogst in december blijkt dat BBB de grootste partij onder boeren en tuinders zou zijn, als er toen Tweede Kamerverkiezingen waren gehouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer