Nog maar 10 procent boeren overweegt stem op CDA

Als er nu verkiezingen zouden plaatsvinden, kunnen de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet rekenen op veel stemmen uit de landbouw. 57 procent van de boeren is van plan om op BoerBurgerBeweging (BBB) te stemmen.

Nog+maar+10+procent+boeren+overweegt+stem+op+CDA
© Dirk Hol

Dat blijkt uit onderzoek van het Nieuwe Oogst Opiniepanel. Het onderzoek is gehouden in de eerste week van december, dus voor de presentatie van het coalitieakkoord.

Het CDA volgt als tweede partij. Maar van de grote steun die er onder boeren en tuinders in het verleden was voor de christendemocraten, blijft weinig over. Slechts 10 procent van de boeren overweegt nu CDA te stemmen.

Andere partijen kunnen nog minder stemmen van boeren en tuinders verwachten: VVD (8 procent), SGP (6 procent) en ChristenUnie (2 procent) dalen ten opzichte van de verkiezingen van 17 maart. De partijen op de rechterflank sprokkelen mogelijk enkele procenten binnen: PVV, Forum voor Democratie en JA21 scoren alle drie tussen de 1 en 2 procent van de stemmen uit de agrarische sector. Lijst Omtzigt is goed voor 3 procent.


Verkiezingen in maart

Aan de deelnemers van het Nieuwe Oogst Opiniepanel is ook gevraagd wat ze gestemd hebben in maart. Toen stemde nog 32 procent van de boeren en tuinders op het CDA, gevolgd door BBB met 23 procent van de stemmen. De VVD was in maart goed voor 17 procent van de agrarische stemmen, de SGP kreeg 8 procent van de boerenstemmen, JA21 5 procent en ChristenUnie 3 procent.


Tweede Kamerlid Derk Boswijk van het CDA denkt dat de bodem voor het CDA nu wel is bereikt. 'Dit heeft alles te maken met de grote onzekerheid en angst die er is en was in de landbouw, onder meer door de stikstofcrisis. Het vertrouwen moet weer worden hersteld door wat we de komende jaren laten zien.'


Toekomstperspectief

Boswijk ziet dat boeren positief zijn over de duidelijkheid die het coalitieakkoord geeft. 'De halvering van de veestapel en het leegvegen van landbouwgebieden zijn niet aan de orde. De coalitiepartijen willen werken aan toekomstperspectief voor boeren.'

De CDA'er denkt dat het vertrouwen niet van vandaag op morgen weer terug is. 'De plannen die er nu liggen, reiken verder dan de komende coalitieperiode. Het zal ongetwijfeld met horten en stoten gaan. Ik hoop dat we over tien jaar kunnen zeggen dat deze beweging nodig was.'


Eerlijke politiek

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van BBB is blij met de steun voor haar partij van boeren en tuinders. Volgens haar snakken agrariërs naar een politiek die eerlijk is.

Van der Plas noemt als voorbeeld het stikstofbeleid. 'Een aantal jaren geleden is een trein gaan rijden die niet meer te stoppen lijkt. Er wordt 25 miljard euro uitgetrokken om onder meer boeren uit te kopen. Maar er wordt niet gekeken naar de daadwerkelijke natuurkwaliteit. Over stikstof in natuurbodems is bijvoorbeeld weinig bekend. Niet ieder Natura 2000-gebied is hetzelfde. Dat heeft het PBL ook gezegd.'

Dit ondermijnt volgens de politica het vertrouwen van de agrarische sector in de politiek. 'Straks zijn er overal boeren weg zonder dat dit nodig was. Boeren willen dat dit geluid wordt gehoord.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer