Korteketenexpert: 'Lokaal grootte boerderijwinkel uitvechten'

Mag een boerderijwinkel concurreren met supermarkten en het assortiment verbreden? Dat is volgens korteketenexpert Jan Willem van der Schans een belangrijk ruimtelijkeordeningsvraagstuk voor gemeenten. 'Dat moeten jullie lokaal uitvechten', riep hij politici donderdagavond op in Dordrecht.

Korteketenexpert%3A+%27Lokaal+grootte+boerderijwinkel+uitvechten%27
© Dirk Hol

Van der Schans tipte tijdens het Verkiezingscafé Voedselvisie 2022 van korteketeninitiatief Drechtstadsboer en Omroepstichting Via Cultura enkele situaties waarbij hij vindt dat gemeenten aan zet zijn. 'Zorg voor contact tussen boeren en supermarkten, zodat boeren daar hun producten kunnen aanbieden.'

Bij gemeenten ligt volgens Van der Schans ook een taak om op markten goed te kijken of een product dat regionaal wordt aangeprezen, uit de omgeving komt. 'Voor een boer die echt regionale producten levert, is het frustrerend dat iemand naast hem een mooi verhaal heeft dat dat niet klopt.'


Getijdenboerderij

Voorzitter Jan Willemsens van LTO Noord-afdeling Eiland van Dordrecht ging in op het project Getijdenboerderij. Met nieuwe teelten proberen boeren rond Dordrecht de biodiversiteit te vergroten. 'Kringloop wordt hier de toekomst.'

Vertegenwoordigers van politieke partijen pitchten hun voedselvisie in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De Partij voor de Dieren doet dit jaar voor het eerst mee in Dordrecht. Volgens Pieter Groenewege van deze partij heeft de gemeente een voorbeeldrol. 'De gemeente kan het goede voorbeeld geven door alleen vlees te serveren als mensen erom vragen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer