'Vertrouwen in lokale overheid daalt sterkst op platteland'

Het vertrouwen in de lokale overheid daalt sterk, vooral in plattelandsgebieden. Een kleine 40 procent van de Nederlanders stelt weinig tot zeer weinig vertrouwen te hebben in hun gemeente. Dat blijkt uit een analyse van Kieskompas in opdracht van dagblad Trouw in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart.

%27Vertrouwen+in+lokale+overheid+daalt+sterkst+op+platteland%27
© Twan Wiermans

In stedelijke gebieden hebben mensen over het algemeen iets meer vertrouwen in de lokale overheid dan in plattelandsgebieden. Dat is opvallend, zegt politicoloog en oprichter van Kieskompas André Krouwel in Trouw. In kleinere gemeenschappen wordt verondersteld dat er juist meer vertrouwen is. Maar mensen zijn dan misschien minder geneigd om te vertrouwen op formele instituties als de gemeente, geeft hij aan.

Volgens Krouwel speelt ook opleidingsniveau ook een rol. In de stad wonen over het algemeen meer mensen met een hoge opleiding. Hogeropgeleiden hebben gemiddeld meer vertrouwen in instituties, stelt hij.


Verschillen zijn groot

De regionale verschillen in het vertrouwen in de lokale overheid zijn groot, blijkt uit de analyse van Kieskompas. Rond het Groningse Delfzijl ging de daling snel de afgelopen twee jaar. Het percentage mensen met weinig of heel weinig vertrouwen in het gemeentebestuur nam daar toe tot bijna 70 procent. De aardbevingsproblematiek speelt hierbij hoogstwaarschijnlijk een rol. Ook in Oost-Groningen en de Achterhoek verloren de mensen bovengemiddeld veel hun vertrouwen.

In Zuidwest-Drenthe is het vertrouwen in de regionale overheid juist iets toegenomen. Ook Friezen hebben nog relatief veel vertrouwen in de gemeentepolitiek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer