Profiel: Johan Hamster gaat voor frisse wind zorgen op provinciehuis Groningen

De 39-jarige wethouder en locoburgemeester Johan Hamster van Stadskanaal zal voor een frisse wind gaan zorgen in het provinciehuis van Groningen. De woorden jong, gedreven, mensenmens en verbinder typeren hem. ChristenUnie droeg hem onlangs voor als landbouw- en natuurgedeputeerde.

Profiel%3A+Johan+Hamster+gaat+voor+frisse+wind+zorgen+op+provinciehuis+Groningen
© Gemeente Stadskanaal

Met Johan Hamster krijgt provincie Groningen de nieuwe landbouw- en natuurgedeputeerde op een presenteerblaadje aangeboden. De Stadskanaalster politicus maakte in november vorig jaar bekend na de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar niet voor een vierde termijn als ChristenUnie-wethouder te gaan in de gemeente Stadskanaal. Hij staat op de verkiezingslijst van de grootste partij in de gemeente op de 25ste plek, als lijstduwer.

Voor hem was het tijd voor een 'functie elders', liet Hamster via sociale media weten. Tekenend voor de wethouder volgens mensen die hem kennen. Hij wilde niet vastroesten in de gemeentepolitiek van Stadskanaal, ambieerde wel weer een bestuurdersfunctie en keek wat op zijn pad kwam. Of om in de woorden van Hamster te blijven: 'Wat de toekomst brengen moge.'Die functie elders kwam vlotter dan voorzien. Voor ChristenUnie Groningen was het snel duidelijk dat hij de ideale kandidaat was als opvolger van Henk Staghouwer, die half januari minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werd.

Hamster heeft op bestuurlijk gebied de goede 'papieren'. Hij was nog niet eens afgestudeerd als filosoof aan de Rijksuniversiteit Groningen toen hij in april 2010 wethouder werd in Stadskanaal, met als portefeuille onderwijs, jeugd, werk en inkomen en financiën. Met zijn 28 jaar was hij de jongste wethouder ooit in deze gemeente, daarvoor was hij enkele jaren raadslid. Hij begon zijn politieke loopbaan op 18-jarige leeftijd als notulist van de Reformatorische Politieke Federatie, de partij fuseerde ruim twintig jaar geleden met het Gereformeerd Politiek Verbond tot de ChristenUnie.


Beste Lokale Bestuurder

Het vakblad voor bestuurders en ambtenaren Binnenlands Bestuur riep Hamster vorig jaar uit tot Beste Lokale Bestuurder van 2020. Hij werd omschreven als een deskundige en toegankelijke bestuurder. Hij kreeg de titel ook voor zijn inzet voor de kansarmen in de samenleving en zijn manier van samenwerken in de regio. Zo is hij onder andere voorzitter van het sociaal werkbedrijf Wedeka.

Hamster durft zware beslissingen te nemen. Dat bleek in 2020 toen hij als wethouder van financiën en jeugdzorg weigerde een sluitende begroting in te leveren bij de provincie Groningen, de gemeente stond ruim 6 miljoen euro in het rood. Oorzaak: te weinig rijksuitkering voor jeugdhulp, Wmo en werk en inkomen. De gemeenteraad ging hier unaniem in mee. Stadskanaal liep hiermee voorop. Hamster haalde het landelijke nieuws.


De jonge politicus is niet voor een gat te vangen en gaat uitdagingen niet uit de weg. Hij ziet geen moeilijkheden en broedt net zo lang op iets, totdat hij een oplossing heeft. Dit geeft een betrokkene aan die al een kleine twaalf jaar met Hamster samenwerkt.


Geen kaas gegeten

Hamster beschikt over een heel groot netwerk waarin onder andere bevriende agrarisch ondernemers zitten. Deze mensen zal hij zeker nodig hebben om over zijn nieuwe functie te sparren. Want hij heeft nog geen kaas gegeten van de land- en tuinbouw. Maar Hamster staat bekend als een man met een heel brede belangstelling. Zo werkte hij bij opticien Hans Anders, was hij viool- en filosofiedocent en zat hij in het bestuur van de brandweer Zuid-Groningen. De overstap van wethouder van financiën en onderwijs naar gedeputeerde voor landbouw en natuur is een flinke, maar hij zal zich invreten in de sector en zich de kennis snel eigen maken, is de verwachting.

Bekend is dat Hamster zijn oor overal te luister legt. Dat gaat hij als Groningse provinciebestuurder ook doen. En niet alleen bij standsorganisaties, maar juist ook bij individuele boeren en tuinders. Nog voordat de Statenfractie van de ChristenUnie contact met hem opnam, belde de aanstaande gedeputeerde zelf al om voorafgaand aan de officiële werkbezoeken half februari een koffierondje te maken langs boeren en tuinders in de provincie Groningen.


Grote uitdagingen

Dat de politicus blanco in de agrarische sector stapt, hoeft niet nadelig te zijn. Het kan zorgen voor een frisse wind in Groningen. Zijn open houding zal goed van pas komen in het contact met boeren en tuinders. Want er liggen grote landbouwopgaven, zoals onder andere de aardbevingsproblematiek van de boeren, de agroagenda, de overgang naar een meer natuurinclusieve landbouw, ruimtelijke ordeningsvraagstukken en de verziltings- en stikstofproblematiek. Daar is Hamster zich terdege van bewust.

'Dankbaar en strijdbaar. Vereerd en vol energie, maar ook zeer bewust van de opgaven. #Grunn', twitterde hij over zijn nieuwe functie. Hamster wordt volgende week woensdag 26 januari benoemd als gedeputeerde.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer