Zorgen Stikstofclaim om 'dubbele pet' Gelderse ecoloog

Stichting Stikstofclaim maakt zich zorgen over de rol van een ecoloog die werkzaam is bij provincie Gelderland op het gebied van natuurbeleid. Hij is daarnaast voorzitter van Stichting Taurus. Die exploiteert grote grazers in natuurgebieden.

Zorgen+Stikstofclaim+om+%27dubbele+pet%27+Gelderse+ecoloog
© Twan Wiermans

Volgens Stikstofclaim is dit een zorgwekkende verwevenheid van functies. De stichting heeft deze zorgen geuit in een brief aan commissaris van de Koning John Berends. In de brief wijst Stikstofclaim de provincie op haar rol op het gebied van de inrichting van het landelijk gebied, de uitvoering van beleidsplannen op het gebied van ruimtelijke ordening, water, stikstof, klimaat en energie, en als vergunningverlener en handhaver.

Bestuur en medewerkers zijn sterk bepalend voor de ontwikkelingen en de toekomst van vele landbouwbedrijven en boerengezinnen, schrijft Stikstofclaim. 'Vanuit die verantwoordelijkheid mogen die landbouwbedrijven en boerengezinnen verwachten dat de provincie, haar bestuur en haar medewerkers op een objectieve, transparante wijze plannen ontwikkelen en tot besluitvorming komen.'

'Persoonlijke of zakelijke belangen van bestuurders en medewerkers dienen hierbij geen rol te kunnen spelen. Medewerkers die persoonlijk dan wel zakelijk, direct of indirect belangen hebben bij bepaalde beleidsontwikkelingen en/of -plannen, dienen bij het ontwikkelen en uitvoeren van dergelijke plannen geen rol te vervullen.'


Stichting Taurus

Het is volgens Stikstofclaim daarom zorgwekkend dat Ronald Goderie, als ecoloog werkzaam op het gebied van natuurbeleid en programmering bij provincie Gelderland, ook voorzitter is van Stichting Taurus en directeur van Wildrundvlees BV. Die laatste vermarkt het vlees van grote grazers.

Goderie heeft als ecoloog en beleidsvoorbereider bij de provincie ook persoonlijke belangen, aldus Stikstofclaim. 'Door bovenstaande activiteiten heeft Goderie aanmerkelijke belangen om het aandeel van gebieden welke beschikbaar kunnen komen voor zijn eigen onderneming en Stichting Taurus, en voor de productie van Wildernisvlees zo groot mogelijk te laten zijn.'

'Dit is mede een opvallende zaak, omdat provincie Gelderland nu juist de provincie in Nederland is die de meeste 'natuur' heeft bij geplust in de uiterwaarden in Aerius-rekenmodel en extreem veel zoekgebieden heeft ingetekend. Daardoor dienen veel boerenbedrijven in potentie te wijken voor natuur. De integriteit van bestuur en besluitvorming staan door deze verwevenheid van functies van Goderie onder druk', besluit voorzitter John Spithoven van Stikstofclaim zijn brief.

Hij vindt de verwevenheid zorgwekkend en roept de provincie op te laten weten hoe de objectieve planvorming en besluitvorming voor de in Gelderland wonende boerengezinnen gewaarborgd is.


Nieuwe Oogst heeft provincie Gelderland om een reactie gevraagd, maar deze op dit moment nog niet gekregen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer