Stikstofclaim: haast met legalisering PAS noodzaak

De legalisering van de PAS-meldingen en -vrijstellingen moet op korte termijn voor elkaar zijn. Stichting Stikstofclaim (SSC) heeft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hiertoe opnieuw gemaand. Zonder haast komen veel PAS-knelgevallen in de problemen door handhavingsprocedures.

Stikstofclaim%3A+haast+met+legalisering+PAS+noodzaak
© Jasper Schel

Elke dag wordt volgens de SSC meer en meer duidelijk dat legalisering van deze groep bedrijven, die buiten hun schuld in deze situatie zitten, een mission impossible gaat worden. De betrokken bedrijven, waarvan binnenkort naam en adresgegevens bekend worden gemaakt, komen door het trage handelen van LNV steeds verder in de knel. Ook lopende handhavingsprocedures zorgen dat deze groep bedrijven op termijn steeds meer risico's gaan lopen. Dit is allemaal ontstaan door ondeugdelijke wetgeving van de overheid, stelt SSC.

In de Wet stikstof reductie en natuurherstel (Wsn) staat dat de legalisering van deze groep PAS-knelgevallen wordt geregeld. Maar op welke wijze de ontwikkelreserve, de benodigde stikstof voor legalisering, wordt gevormd, is niet duidelijk. Ook de Raad van State heeft in haar advies aan LNV duidelijk gemaakt dat de uitwerking van de Wsn op deze manier geen oplossing biedt voor legalisering.


Stikstofbank

Daarnaast hebben provincies deze week hun beleidsregels aangepast in verband met het vormen van de stikstofbank. In deze beleidsregels is duidelijk gemaakt dat legalisering van de PAS-gedupeerden geen taak is van de provincie. 'Dat is vreemd, omdat de regie voor de vergunningverlening juist ligt bij de provincies', aldus SSC. De stichting ziet deze wijziging van de beleidsregels dan ook als onttrekking van de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de PAS-partners.

Banken mogen volgens de regels alleen legale activiteiten financieren. En de bank ziet de PAS-knelgevallen zonder geldige vergunning nu nog als een illegale activiteit.


Volgens SSC dreigen de bedrijven met een PAS-melding of -vrijstelling, buiten hun schuld om, slachtoffer te worden van jarenlang wanbeleid van de overheid, waarbij zij steeds meer schade ondervinden. Daarom maant Stikstofclaim de minister van LNV opnieuw haast te maken met de legalisering, omdat er anders binnenkort een moment komt dat bedrijven door het trage en ondeskundige handelen van LNV werkelijke financiële schade gaan ondervinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer