Stikstofclaim in geweer tegen nitraatplan

Stikstofclaim had specifieke maatregelen verwacht in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn, in plaats van de generieke die zijn gepresenteerd. De stichting zegt dat geen rekening wordt gehouden met de gestelde doelen en ziet mogelijkheden om tegen het nitraatplan te procederen.

Stikstofclaim+in+geweer+tegen+nitraatplan
© Ruben Meijerink

De maatregelen in het actieprogramma moeten ervoor zorgen dat doelen uit de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water op termijn worden gehaald. Er wordt wel een differentiatie gemaakt op het gebied van grondsoort, maar voor het grootste gedeelte zijn ze generiek. De maatregelen die in het zevende actieprogramma voorkomen zijn onder andere verplichte rustgewassen, verplichte vanggewassen en bredere bemestingsvrije zones.

Anders dan werd verwacht, houden de maatregelen geen rekening met de gestelde doelen, stelt Stikstofclaim. Door het algemene karakter van het zevende actieprogramma wordt ook niet gebiedsspecifiek beoordeeld of de doelen al zijn gerealiseerd. Daarnaast is er geen oog voor oorzaak en gevolg in het maatregelenpakket, aldus de stichting.


Kansen voor rechtszaak

Stikstofclaim ziet daarom kansen voor het starten van een zaak tegen de staat in het kader van het voorzorgsbeginsel. Kan de staat ondernemers verplichten maatregelen te treffen, terwijl doelen gebiedsspecifiek al zijn gerealiseerd of waarbij de veroorzaker van de normoverschrijding niet duidelijk is aan te wijzen?

De stichting overlegt deze week met haar advocaten over hoe zij de belangen van de leden gaan behartigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer