Stichting Stikstofclaim stelt Staat aansprakelijk voor schade

Stichting Stikstofclaim stelt de staat aansprakelijk voor de schade die veehouders lijden als gevolg van het stikstofbeleid. Volgens de stichting kenmerkt het beleid van de overheid zich door een aaneenschakeling van rechtsongelijkheid, niet onderbouwde en verkeerde aannames, onbewezen modelberekeningen en misbruik van cijfers.

Stichting+Stikstofclaim+stelt+Staat+aansprakelijk+voor+schade
© Peter Smit

'Dit jarenlange wanbeleid brengt grote onzekerheid mee voor de veehouders en zorgt voor schade', stelt Stichting Stikstofclaim. De Staat is volgens de stichting verantwoordelijk voor de situatie waarin initiatiefnemers met PAS-berekeningen en/of PAS-meldingen sinds 29 mei 2019 verkeren. Zij heeft advocaat Franca Damen opdracht gegeven om de Staat op voorhand aansprakelijk te stellen voor alle schade die boeren hebben geleden of nog zullen lijden.

Naast de noodzaak tot snelle legalisatie van de PAS-meldingen lijkt de situatie rondom bemesten en beweiden een steeds groter probleem te worden, constateert Stichting Stikstofclaim. 'Terwijl de overheid al ruim zes jaar weet dat er voor bemesten en beweiden een natuurvergunning nodig kan zijn, blijven de provincies de kop in het zand te steken en ondernemen ze hier geen actie op', meldt de stichting.


Beoordelingskader

'De overheid had hiervoor feitelijk al lang een beoordelingskader kunnen ontwikkelen. Nu dit nog steeds niet is gebeurd en zij dus opnieuw in gebreke blijft fatsoenlijk beleid op te stellen, stelt Stichting Stikstofclaim de overheid ook hier op voorhand aansprakelijk voor de schade die hieruit eventueel voortvloeit.'


Stichting Stikstofclaim heeft een voorbeeldbrief op laten stellen door Damen. Die kunnen de bij de stichting aangesloten veehouders zelf sturen naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In die brief kunnen zij individueel de Staat aansprakelijk stellen voor de schade die zij ondervinden voor het niet hebben van een geldige vergunning, zoals financieringsproblemen of stilgelegd worden na handhaving.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer