Stikstofclaim eist meer rechtszekerheid rond intern salderen

Stichting Stikstofclaim wil via een beroepsprocedure bij de rechtbank meer zekerheid afdwingen voor ondernemers bij het intern salderen. De stichting voert deze rechtszaak namens een aantal aangesloten ondernemers.

Stikstofclaim+eist+meer+rechtszekerheid+rond+intern+salderen
© Twan Wiermans

Sinds een uitspraak van de Raad van State op 20 januari 2021 worden bij intern salderen nauwelijks nog natuurvergunningen afgegeven. Bij die uitspraak werd geen Natuurbeschermingswet (Nb)-vergunning toegekend aan een ondernemer voor de bouw van een biggenstal aan de Logtsebaan in Oirschot, aan de rand van een natuurgebied.

De aanvragen worden door het bevoegd gezag afgedaan met een 'positieve weigering'. Dit betekent dat de voorgenomen activiteit ten tijde van de aanvraag niet bijdraagt tot een significante verslechtering van de staat van de natuur. Een 'positieve weigering' biedt geen enkele rechtszekerheid over of de aangevraagde activiteiten voor onbepaalde tijd zijn vergund.


Disclaimer voor wijzigingen

Dat geldt al helemaal nu provincies in deze 'positieve weigering' een disclaimer opnemen. De provincies geven aan dat de natuurvergunning ongeldig kan worden verklaard als er iets verandert in het beleid.

Op deze manier zorgen bijvoorbeeld wijzigingen in GIS-kaarten, het Aerius-model of de emissiefactoren dat de 'positieve weigering' verandert in een 'flutvergunning', stelt Stikstofclaim. Het wordt een ondernemer zo onmogelijk gemaakt om zijn activiteiten voor de langere termijn legaal voort te zetten, stelt de stichting.


Precedentwerking

Volgens Stikstofclaim-woordvoerder John Spithoven kreeg een ondernemer bij de rechtbank Noord-Holland begin juni wel gelijk van de rechter, omdat hij toch een Nb-vergunning wilde. Hij hoopt dat hiervan een precedentwerking uitgaat. Vandaar de stap naar de rechter.

Het intern salderen komt voor bij bedrijfsontwikkeling binnen de bestaande kaders van een voorheen verleende natuurvergunning en bij een aanvraag van een natuurvergunning op basis van bestaand gebruik ten opzichte van het aanwijzingsbesluit. Maar ook bij de legalisering van de PAS-meldingen en bij vrijstellingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer