Bijplussen roept vragen op in diverse provincies

De bevindingen van Stichting Agri Facts, dat agrarische grond in het rekenmodel Aerius onaangekondigd zou zijn aangemerkt als stikstofgevoelige natuur, zorgen voor beroering.

Bijplussen+roept+vragen+op+in+diverse+provincies
© Pixabay

De Zuid-Hollandse-partijen CDA en VVD willen van de provincie weten hoe het kan dat boeren 'tot hun verbijstering zagen dat hun eigen land op de kaart op die manier was ingekleurd'. 'Dit lijkt wel heel schimmig te zijn gegaan', zegt VVD-Statenlid Mirjam Nelisse. 'Als je een dakkapel op je huis wilt plaatsen, volgt er een heel zorgvuldig en openbaar proces. Maar bij het aanwijzen van hectares aan stikstofgevoelige natuur ontbreekt de transparantie volledig.'

Het Interprovinciaal Overleg zegt in een reactie dat de kaart is aangepast aan de feitelijke situatie en dat er juist minder natuur is toegevoegd. 'Het probleem is dat wij als volksvertegenwoordigers en de boeren dat zelf niet kunnen controleren', zegt CDA-Statenlid Michel Rogier. 'De boeren zijn niet eens geïnformeerd dat hun eigen land is aangemerkt en ook de democratische controle ontbreekt volledig. Wij vragen ons af of dat niet in strijd is met de Nederlandse wet.'

Elders in het land maande Stichting Stikstofclaim vorige week provincie Gelderland al aansprakelijkheid te erkennen over het bijplussen van stikstofgevoelige natuur. Boeren die hierdoor schade lijden zouden schadeloos moeten worden gesteld. In Overijssel is de VVD 'geschokt' door het bijplussen van natuur. De partij heeft schriftelijke vragen ingediend bij Gedeputeerde Staten over het onderwerp.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer