NZO: 'Zuivel is duurzaam, gezond en haast onmisbaar'

Zuivelproducten leveren volgens NZO waardevolle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft en die passen in een gezond voedingspatroon. 'Het op een gezonde manier vervangen van zuivel leidt niet tot een verkleining van de CO2-footprint.' Daarom is het feitelijk onjuist dat de Nationale Week Zonder Vlees in 2022 de toevoeging 'en Zuivel' heeft gekregen.

NZO%3A+%27Zuivel+is+duurzaam%2C+gezond+en+haast+onmisbaar%27
© Twan Wiermans

Dat stelt NZO in een verklaring naar aanleiding van de berichtgeving van de organisatie van de 'Week zonder vlees'. Zij baseren zich daarbij op een onderzoek uit 2017. Dat vormt de basis voor Optimeal. Daarvan is Hans Blonk, nu van Blonk Consultants, één van de medeauteurs. Dat bureau beweert nu dat het laten staan van zuivel juist wel leidt tot een verkleining van die footprint.



Zuivel levert een grote bijdrage aan de inname van belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, vitamine B2 en B12 en eiwitten van hoge kwaliteit. Melk en yoghurt (halfvol en mager) en kaas (30+) hebben een vaste plek in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Een glas melk levert van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid de volgende bijdrage: 25 procent vitamine B2, 35 procent vitamine B12, 30 procent calcium en 30 procent fosfor.


'Wie minder of geen zuivel nuttigt, maar wel gezond wil blijven eten, moet veel plantaardige producten eten om dezelfde hoeveelheid voedingstoffen binnen te krijgen. Die producten hebben gezamenlijk vaak een even grote impact op de CO2-uitstoot, zoals eerder al is gebleken uit berekeningen die door Blonk zijn uitgevoerd', stelt NZO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    11° / 1°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
Meer weer