Opnieuw meer bedrijven doen koeien buiten

Het percentage melkveebedrijven dat de koeien in de wei laat lopen, is in 2021 verder toegenomen. Dit jaar deed 84 procent van de bedrijven de koeien buiten. In 2020 was dit nog 83,7 procent.

Opnieuw+meer+bedrijven+doen+koeien+buiten
© Nieuwe Oogst

Dat meldt ZuivelNL. Vanaf 2015 is het door inspanningen van melkveehouders en het Convenant Weidegangpartners gelukt de neerwaartse trend in weidegang met succes om te buigen in een stijging. In 2014 was het percentage weidegang nog 77,8 procent. Het doel van de zuivelsector is dat 81,2 procent van de melkveebedrijven weidegang toepast.

Bij de weidegang hebben melkveehouders twee keuzes: volledige weidegang waarbij de koeien ten minste 120 dagen zes uur per dag buiten lopen of deelweidegang, waarbij minimaal een kwart van de veestapel buiten komt. Dit jaar is vooral het aandeel bedrijven dat alle koeien buiten laat lopen toegenomen. Het aandeel volledige weidegang steeg van 77,5 procent in 2020 naar 77,9 procent dit jaar. Het aandeel deelweiden nam iets af van 6,2 naar 6,1 procent.

Er is overigens al langer een trend gaande, waarbij meer melkveehouders alle koeien buiten doen. Zo was in 2014 het percentage bedrijven met volledige weidegang 70,1 procent en deelweidegang 7,7 procent. De eerste twee jaren daarna liep het percentage deelweidegang iets toe naar 8,4 procent, waarna dit percentage geleidelijk daalde.

Doel convenant in 2018 gehaald

In 2012 zetten tientallen partijen uit de zuivelketen hun handtekening onder het Convenant Weidegang met het doel de weidegang in uiterlijk 2020 terug te brengen op het niveau van 2012, 81,2 procent. Dat doel werd al in 2018 behaald. Sindsdien is het weidegangpercentage steeds verder opgelopen. Dat komt onder meer door diverse weidegangstimulansen, zoals weidepremie. Daarnaast hebben boerenorganisaties diverse initiatieven genomen om veehouders te ondersteunen bij hun bedrijfsvoering met het doel het melkvee weer te laten weiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer