ZuivelNL focust extra op databeheer

Ketenorganisatie ZuivelNL kijkt de komende jaren extra kritisch naar het verzamelen en beheren van data. Hiervoor wordt ook een themagroep aangemaakt waarbij de hulp van experts wordt ingeroepen. Hiervoor is voor 2022 ruim 450.000 euro begroot.

ZuivelNL+focust+extra+op+databeheer
© Twan Wiermans

Binnen ZuivelNL is er voor 2022 extra focus op de thema's Onderzoek & Innovatie, Diergezondheid & Dierenwelzijn, Voedselveiligheid en Duurzaamheid. Dat bleek woensdag tijdens het goedkeuren van de begroting voor 2022.

Binnen deze begroting was er voor de handhaving van het huidige contributieniveau een bestedingsruimte van 10,3 miljoen euro. Dit is circa 3 miljoen euro meer dan wat voor 2021 werd uitgetrokken. Daarbij wordt aan het eind van het jaar 1 miljoen euro toegevoegd aan de algemene reserve. 'ZuivelNL kan de zuivelsector weer beter van dienst zijn', aldus voorzitter Arjan Schimmel.

Wil Meulenbroeks, die LTO Nederland vertegenwoordigt binnen ZuivelNL, is hier tevreden over. 'Dit jaar konden we door een bezuinigingsoperatie bar weinig nieuwe initiatieven opzetten. Het goede nieuws is dat we er nu financieel goed voor staan. Na een lastig jaar is de zaak op orde.'


Cruciale thema's

En dat terwijl er veel onderzoek nodig is, weet Meulenbroeks. 'De sector kent cruciale thema's. Kennis en innovatie zijn voor de keten erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan klimaat, bodem en water. Zo is binnen het thema klimaat het terugdringen van methaan een must. Dat is ook een wereldwijd thema.'

Binnen ZuivelNL komt dit onder meer naar voren in een beoordeling van additieven die bijdragen aan verbetering van de milieu- en klimaatprestaties. 'Dit kan helpen de doelen te bereiken waar wij als sector voor staan', stelt Meulenbroeks.


Grip op eigen data

Bij de begroting is verder extra financiële ruimte vrijgemaakt voor data. Belangrijk, vindt Meulenbroeks. 'De laatste jaren is de hoeveelheid data enorm toegenomen. Het is dan ook belangrijk dat de boeren grip op hun data blijven houden.' Daarin is volgens Meulenbroeks een belangrijke rol weggelegd voor ZuivelNL. 'We verzamelen veel data, denk maar aan de Koemonitor en Kringloopwijzer.'

Zuivel NL zorgt ervoor dat er in het kader van de wet- en regelgeving verantwoord wordt gewerkt met data, benadrukt Meulenbroeks.

Om voldoende focus op databeheer te houden, wordt een themagroep Data ingericht. Daarnaast wordt het ZuivelNL-team uitgebreid met leden die over de juiste expertise beschikken. Zij moeten onder meer een protocol voor dataverstrekking maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer