Rijnsburg houdt voorlopig lokale veiling

De lokale veiling in het Zuid-Hollandse Rijnsburg blijft minimaal tot 2023 bestaan. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat FloraHolland samen met klankbordgroep Lokale Veiling de afgelopen maanden hield.

Rijnsburg+houdt+voorlopig+lokale+veiling
© Royal Flora Holland

Ook het lokale veilschema blijft voorlopig in Rijnsburg van kracht. In de tussentijd gaat FloraHolland wel verder met de ontwikkeling van de landelijke veiling in de vestiging. 'Zo krijgen inkopers de tijd om de mogelijkheden van de nieuwe digitale inkoperswerkplek te ontdekken', zegt een woordvoerder van FloraHolland. In Rijnsburg komt, net als in Aalsmeer en Naaldwijk, geen fysieke kar meer voor de klok. 'Het blijft daar dus 100 procent beeldveilen.'


FloraHolland wil mogelijk het aantal klokken in Rijnsburg terugbrengen. Dat heeft te maken met de wens van kopers om het overzicht te houden op de lokale klokken. Dat was een van de behoeftes van klankbordgroep Lokale Veiling. Uit het overleg met deze groep, waarin ongeveer twintig kwekers en kopers zitting hebben, kwam verder naar voren dat het schouwen van bloemen en planten mogelijk moet blijven. Producten worden daarom in koelcellen geclusterd opgesteld.


Buy now-knop

De klankbordgroep heeft laten weten de te schouwen producten dieper gesorteerd te willen hebben, aangevuld met de introductie van een 'buy now-knop'. FloraHolland ontwikkelt verder een app waarmee een inkoper kan zien waar producten staan opgesteld.

Het overleg maakte duidelijk dat er behoefte is aan het etaleren van niche- en seizoensproducten. 'Hiervoor is nog geen duidelijke oplossing gevonden', zegt de veilingwoordvoerder. Dit wordt de komende periode onderzocht, waarbij de positie in het veilschema en de rol van de veilingmeesters wordt bekeken. Zij zouden tijdens het veilen nicheproducten onder de aandacht kunnen brengen.


Orderpicken

De klankbordgroep heeft zijn zorgen geuit over late levering van producten bij een overgang naar orderpicken. Onderzoek wijst echter uit dat kopers dan meer kans hebben om de levering van bloemen en planten beter te laten aansluiten op hun bedrijfsprocessen. Ook in Rijnsburg stapt FloraHolland daarom over op orderpicken.

Volgens de FloraHolland-woordvoerder zijn de financiële kanten van het lokaal blijven veilen vanzelfsprekend meegewogen. FloraHolland had plannen om in Rijnsburg volledig landelijk te veilen. Kritiek op dit beleid heeft er begin dit jaar toe geleid dat de toekomst van Rijnsburg opnieuw onder de loep is genomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer