Joost van Winsen

Joost van Winsen

Joost van Winsen is redacteur Akker- & Tuinbouw. Hij volgt met name de sierteelt en tuinbouwsector.

Contact

Artikelen door Joost van Winsen

Bloemenprijzen pieken voor Moederdag

Akker- & Tuinbouw

Prijzen van bloemen en planten lagen bij Royal FloraHolland in de twee weken voorafgaand aan Moederdag 18 procent hoger dan in 2020. Het verhandelde volume klom 5 procent.

FloraHolland omarmt idee kopersindeling

Akker- & Tuinbouw

De verdeling van handelsbedrijven in vier segmenten is een goed vertrekpunt voor de verbetering van de marktplaats, reageert Royal FloraHolland op de suggestie van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Bloemenomzet FloraHolland ruim in de plus

Akker- & Tuinbouw

Royal FloraHolland heeft in april een bloemenomzet bereikt die ruim 150 procent boven het niveau van april 2020 uitkwam. Ook de plantenverkoop lag beduidend hoger van vorig jaar.

FloraHolland hoopt komende jaren quitte te spelen

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland verwacht de komende drie jaar geen winst te maken en hoopt quitte te spelen. Reden is de overstap op het nieuwe verdienmodel.

FloraHolland wijst externe audits af

Akker- & Tuinbouw

De ledenraad van Royal FloraHolland heeft het verzoek afgewezen om externe audits te laten uitvoeren naar het digitale platform Floriway, de verplichte milieuregistratie en het handelen van de directie van de bloemenveiling.

FloraHolland stroomlijnt reclamatieproces op exportlocaties

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland gaat het reclamatieproces op de drie exportlocaties gelijktrekken. Het concern wil zo het reclameren voor de klanten vereenvoudigen.

Warmtekrachtkoppeling verbetert positie in 2020

Akker- & Tuinbouw

De marktpositie van de aan het net leverende gasmotorwarmtekrachtkoppeling (WKK) is in 2020 verbeterd, meldt het onafhankelijke adviesbureau BlueTerra Energy Experts in Veenendaal.

Lagere omzet leidt tot verlies bij FloraHolland

Akker- & Tuinbouw

De omzet van Royal FloraHolland daalde in 2020 met bijna 3 procent. Mede hierdoor kwam de bloemenveiling in de rode cijfers terecht met een verlies van 5,8 miljoen euro. Corona ligt ten grondslag aan de teruggang.

KCB controleert 20 procent minder partijen

Akker- & Tuinbouw

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) heeft vorig jaar ruim 20 procent minder partijen gecontroleerd. Corona is de oorzaak.

Overname leidt tot internetbloemist met 250 miljoen euro omzet

Akker- & Tuinbouw

De online bloemenverkoper Bloom & Wild neemt zijn branchegenoot bloomon over. Door de inlijving ontstaat een internethandelsbedrijf dat een omzet behaalt van zo'n 250 miljoen euro.

Chrysantenteelt start proefvangst wantsen

Akker- & Tuinbouw

Chrysantentelers starten in de laatste week van april een proef met het vangen van behaarde wantsen in de teelt.

HAK Fresh opent vernieuwde fabriek

Akker- & Tuinbouw

Groentefabrikant HAK heeft zijn productiefaciliteit van HAK Fresh in Den Bosch volledig vernieuwd en deze week officieel geopend.

Partij voor de Dieren vraagt naar rol NVWA bij gebruik V10

Akker- & Tuinbouw

De Partij voor de Dieren heeft demissionair landbouwminister Carola Schouten nadere uitleg gevraagd over het mogelijk gedogen van het gebruik van V10 in de tomatenteelt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dit gedaan voor 2013,...

Glastuinbouw Nederland: 'Voorstel stroommeting is onwettig'

Akker- & Tuinbouw

Aparte stroommetingen bij tuinders met samengestelde aansluitingen zijn in strijd met de elektriciteitswet, de belastingwet en de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Dat stellen Glastuinbouw Nederland en energieadviesbureau Enova.

Directie FloraHolland trekt boetekleed aan

Akker- & Tuinbouw

De directie van Royal FloraHolland gaat leden en klanten meer betrekken bij de ontwikkeling van de veiling. Dat heeft FloraHolland woensdag bekendgemaakt.

5 vragen over de kritiek op bloemenveiling FloraHolland

Akker- & Tuinbouw

Royal FloraHolland ligt op meerdere terreinen onder vuur. Niet alleen om de digitalisering en de milieucertificering, maar ook om de plannen voor landelijk veilen. Verder doet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek naar een overname en...

Start bemonstering invoer tomaten- en paprikazaden

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opdracht gegeven aan de keuringsdiensten om vanaf april dit jaar importmonsters te nemen van tomaten- en paprikazaden. Dat gebeurt om de insleep van Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) te...

Coalitie rolt meetmethode voor bodemkwaliteit verder uit

Akker- & Tuinbouw

Een consortium van NMI, Wageningen University & Research en FarmHack rolt een objectieve methode voor het meten en beoordelen van de bodemkwaliteit verder uit. Het is de bedoeling dat veel meer agrariërs aan het project gaan deelnemen.

Circulaire tuinbouw ontbeert concrete doelen

Akker- & Tuinbouw

De agrarische sector mist concrete doelen op het gebied van circulaire tuinbouw. Dat bleek tijdens de aftrapsessie 'Circulaire Tuinbouw' die maandag plaatsvond. Circulaire tuinbouw is een belangrijk onderdeel in het Klimaatakkoord.

Grote glastuinder krijgt hogere prijs

Akker- & Tuinbouw

Grote glasgroentebedrijven krijgen gemiddeld een hogere jaarrondprijs voor hun producten dan kleine bedrijven. Dit blijkt uit promotieonderzoek van landbouweconoom Evert Los van Wageningen University & Research.

Van productfoto voor klok is 3,5 procent niet goed

Akker- & Tuinbouw

Van de partijen die bij Royal FloraHolland in februari voor de klok kwamen, had 3,5 procent geen goede productfoto. Dat meldt de bloemenveiling.

WUR: 'Vrijstelling van 50 procent voor compost terecht'

Akker- & Tuinbouw

De manier waarop fosfaat gebonden is in compost, vermindert de kans op uitspoeling ervan en rechtvaardigt de 50 procent vrijstelling. Dat melden onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR).

Afnemers willen minder milieulast bij importgroenten

Akker- & Tuinbouw

Bedrijven en organisaties die samenwerken in het Sustainability Initiative Fruit and Vegetables (SIFAV) willen de CO2-voetafdruk van groente en fruit uit derdewereldlanden in de komende vier jaar met 25 procent reduceren.

Consortium test zonne-energieprojecten boven gewasteelten

Akker- & Tuinbouw

Een groep van wetenschappers, ingenieurs, projectontwikkelaars en tuinders gaat alternatieve zonne-energieprojecten boven groente- en fruitteelt ontwikkelen en testen.

Keukenhof blijft voorlopig dicht

Akker- & Tuinbouw

Keukenhof krijgt geen toestemming om op 20 maart open te gaan voor het publiek. Dat heeft het toeristische park in het Zuid-Hollandse Lisse te horen gekregen in een overleg met verschillende overheden.

Actie nodig tegen criminelen in sierteelt

Akker- & Tuinbouw

Partijen in de sierteelt moeten zich beter wapenen tegen criminelen die actief zijn in de sector. Dat concluderen onderzoekers die de criminaliteit in de sector onder de loep hebben genomen.

Groei zeewierteelt Noordzee kansrijk

Akker- & Tuinbouw

Lokaal geteelde zeewier kan in 2030 ongeveer een kwart van de Europese markt vullen. De groei van deze teelt in de Noordzee is kansrijk, blijkt uit onderzoek dat de sectororganisatie North Sea Farmers heeft laten uitvoeren.

Nederlands bedrijf zet groenteteelt op in Chinees kassencomplex

Akker- & Tuinbouw

Het Nederlandse bedrijf FoodVentures gaat met ingang van deze maand groenten telen in de grootste groentekas van het Chinese Shanghai. Op 15 maart gaan de eerste planten de kas in.

Regels voor gebruik azolen in bollenteelt aangescherpt

Akker- & Tuinbouw

Bollentelers moeten plantaardig restmateriaal met azolen afdekken en mogen dit ten hoogste twee weken bewaren. Dat heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) besloten.

Corona stuwt groenteconsumptie in Duitsland

Akker- & Tuinbouw

Duitse consumenten hebben vorig jaar door corona 14 procent meer verse groenten gekocht dan in het voorgaande jaar, meldt GroentenFruit Huis.

Aantal bloemisten met milieucertificaat stijgt

Akker- & Tuinbouw

Het aantal bloemisten met een milieucertificaat is vorig jaar gestegen met 18 procent. Dit meldt de Stichting Milieukeur (SMK). Aan het begin van dit jaar stond de teller op 160 bloemisten.

Fresh Upstream: informatie over biociden is versnipperd

Akker- & Tuinbouw

De digitale beschikbaarheid, betrouwbaarheid en volledigheid van informatie over biociden in de Nederlandse voedselketen is onvoldoende. Die conclusie trekt de stichting Fresh Upstream uit recent onderzoek van Wageningen University & Research...

HAK schaalt productie 'intelligent groentebord' op

Akker- & Tuinbouw

Conservenfabrikant HAK in Giessen schaalt de productie van het 'intelligente groentebord', een speciaal serviesdeel voor kinderen, op vanwege de grote vraag. Volgens de fabrikant was er direct na de introductie op 14 januari bij de webshop van de...

FloriNEE dient petitie in bij FloraHolland

Akker- & Tuinbouw

De actiegroep FloriNEE heeft eind vorige week de noodrempetitie, waarin wordt geprotesteerd tegen het beleid van Royal FloraHolland, ingediend bij de ledenraad van de bloemenveiling. Marcel van Tol, voorzitter van de ledenraad, laat weten dat hij de...

Crisisorganisatie Corona Tuinbouw pleit voor openstelling tuincentra

Akker- & Tuinbouw

Crisisorganisatie Corona Tuinbouw pleit er bij het kabinet voor om begin maart weer tuincentra en bloemenwinkels te openen.

Stroomkosten glastuinder dreigen verder omhoog te gaan

Akker- & Tuinbouw

Zo'n 150 glastuinbouwbedrijven dreigen aanzienlijk meer energiebelasting te moeten gaan betalen en ODE-heffing te moeten afdragen als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toestaat dat het meten van stroom wijzigt bij tuinders met samengestelde...

Verlies FloraHolland komt tussen 5 en 10 miljoen euro uit

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in 2020 een verlies geleden van tussen 5 en 10 miljoen euro. Dit is het financieel resultaat voor bijzondere baten en lasten, heeft de veiling maandag bekendgemaakt.

AgroEnergy start flexpool voor noodvermogen

Akker- & Tuinbouw

AgroEnergy is een flexpool gestart waarin glastuinders op eigen uren hun vermogen kunnen beschikbaar stellen.

Aandeel clubrassen in Duitse appelverkoop neemt rap toe

Akker- & Tuinbouw

Het aandeel clubrassen bij de verkoop van appels in Duitsland stijgt binnen vijf jaar naar 20 procent. Dat voorspelt het Duitse agrarische marktbureau AMI in Bonn.

Groentenfruit Huis zet samenwerking met SMK voort

Akker- & Tuinbouw

Het GroentenFruit Huis en SMK hebben dinsdag een vernieuwde overeenkomst ondertekend voor samenwerking bij het keurmerk PlanetProof.

NVWA waarschuwt voor quarantainespintmijt in kerstster

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het risico op insleep van een quarantainespintmijt met stekmateriaal van de kerstster.

FloraHolland schuift deadline 100 procent digitaal opnieuw op

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland stelt de deadline voor 100 procent digitaal opnieuw uit. De directie reageert hiermee op kritiek van onder andere de ledenraad.

FloraHolland slaat extra CC-containers in

Akker- & Tuinbouw

Royal FloraHolland heeft extra CC-containers ingeslagen voor de piekperiodes in het voorjaar. Dat meldt de bloemenveiling.

Omzet FloraHolland doet grote stap terug

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in januari een snijbloemenomzet behaald die 13 procent lager is dan in januari 2020. De coronalockdown is de belangrijkste oorzaak voor de teruggang.

Corona zet weer streep door Kom in de Kas

Akker- & Tuinbouw

De organisatoren van Kom in de Kas hebben vanwege corona een streep door het evenement gezet. Het is het tweede jaar op rij dat dit gebeurt.

Ledenraad FloraHolland wil stappenplan Floriday

Akker- & Tuinbouw

De ledenraad van Royal FloraHolland wil van de directie van de bloemenveiling een stappenplan ontvangen voor de verdere uitrol van het digitale platform Floriday.

Haagse studenten brengen reststromen tuinbouw in kaart

Akker- & Tuinbouw

Studenten van De Haagse Hogeschool starten deze maand een onderzoek naar reststromen bij tuinders en hoe zij daar duurzamer mee kunnen omgaan.

NVWA wil extra maatregelen tegen insleep invasieve exoten

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil aanscherping van de maatregelen om de insleep van invasieve exoten in Nederland verder terug te dringen.

Greenery en wielerploeg Jumbo-Visma promoten groente en fruit

Akker- & Tuinbouw

Wielerploeg Jumbo-Visma en The Greenery werken de komende drie jaar samen aan het bevorderen van beweging en de consumptie van groente en fruit.

Klokvoorverkoop FloraHolland stijgt 31 procent

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling FloraHolland heeft vorig jaar een 31 procent hogere omzet bereikt met klokvoorverkoop. Corona is de belangrijkste oorzaak van de stijging.

Sierteeltketeninzicht leidt tot minder middelengebruik

Akker- & Tuinbouw

Het Chain Transparency Project in de sierteeltketen heeft geleid tot 45 procent minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dit meldt MPS, het bedrijf dat verduurzaming van de sierteelt nastreeft.

Wants is groot knelpunt voor chrysantenteler

Akker- & Tuinbouw

De aanpak van wants is voor chrysantentelers het grootste knelpunt op het gebied van plantgezondheid. Dat blijkt uit een enquête van Glastuinbouw Nederland onder chrysantentelers.

Tomatenvirus op vijf bedrijven met succes bestreden

Akker- & Tuinbouw

Bij vijf Nederlandse tomatenteeltbedrijven is het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) met succes bestreden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vlaamse tomatenteler haalt ruim een derde opbrengst uit wkk

Akker- & Tuinbouw

Vlaamse tomatentelers halen 38 procent van hun opbrengsten uit de warmtekrachtkoppeling (wkk) en 62 procent uit de teelt. Dit meldt het rapport 'Tomatenteelt in Vlaanderen' van het Departement Landbouw & Visserij.

Drie tot vijf bedrijven straks goed voor 60 procent van sierteelthandel

Akker- & Tuinbouw

Over zes jaar realiseren drie tot vijf totaalleveranciers 60 procent van de groothandelsomzet in bloemen en planten. Dat voorspelt Rabobank in het rapport 'Kleur bekennen in de sierteelthandel'.

Koppert Cress verkoopt locatie Maasdijk

Akker- & Tuinbouw

Koppert Cress heeft de teeltlocatie in Maasdijk verkocht aan Frestia. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.

Jack Nouws winnaar Benchmark Poinsettia

Akker- & Tuinbouw

Jack Nouws in Klein Zundert is de winnaar van de Benchmark Poinsettia 2020 met de inzending Euphorbia pulcherrima universe, meldt Glastuinbouw Nederland.

Digitalisering FloraHolland brengt helft sierteeltbedrijven in de knel

Akker- & Tuinbouw

Bijna de helft van de teelt- en handelsbedrijven in de sierteeltsector ziet de digitaliseringsplannen van Royal FloraHolland als een bedreiging voor de eigen bedrijfsvoering. Dat blijkt uit een enquête die de vakvereniging Flora Futura heeft...

Sierteeltexport doet in 2020 een stapje terug

Akker- & Tuinbouw

De export van bloemen en planten is vorig jaar met 4,2 procent gedaald naar een waarde van 5,98 miljard euro. Dit heeft de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekendgemaakt.

FloraHolland bekijkt toekomst Rijnsburg opnieuw

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland neemt opnieuw de toekomst van veilinglocatie Rijnsburg onder de loep. Aanzwellende kritiek op het beleid is daarvoor de aanleiding.

Coronabloem fleurt mens op

Akker- & Tuinbouw

Drie op de vijf consumenten in Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk vinden dat bloemen de woon- en thuiswerkomgeving prettiger maken tijdens de coronacrisis.

Onderzoekers klonen gen tegen bladvlekkenziekte in tarwe

Akker- & Tuinbouw

Een internationaal consortium, waaronder Wageningen University & Research (WUR), heeft een gen gekloond dat resistent is tegen Zymoseptoria tritici dat bladvlekkenziekte in tarwe veroorzaakt.

Paprikateelt onder hybride en verrood licht geeft grotere oogst

Akker- & Tuinbouw

De proefteelt van paprika onder hybride en verrood licht heeft onverwacht tot een hogere productie geleid. Dit meldt Kas als Energiebron.

HilverdaFlorist en Takii werken samen bij potgerbera

Akker- & Tuinbouw

HilverdaFlorist en Takii gaan samenwerken bij de veredeling van potgerbera's. Beide bedrijven willen zo beter inspelen op de vraag uit de markt.

Prijs en consumptie groenten en fruit stijgen

Akker- & Tuinbouw

Corona heeft de consument aangezet tot het eten van meer verse groenten en vers fruit, blijkt uit cijfers die GroentenFruit Huis bekend heeft gemaakt. Prijzen gingen ook omhoog.

Meer glastuinders aan de alternatieve energie

Akker- & Tuinbouw

Het gebruik van alternatieve energie door glastuinders is in het afgelopen jaar met 3 procent gestegen. Dat meldt het agrarisch onderzoeksbureau AgriDirect in Roggel.

BO Akkerbouw vraagt telers om onderzoekswensen

Akker- & Tuinbouw

BO Akkerbouw roept akkerbouwers op om hun wensen voor nieuw onderzoek en voor kennisverspreiding in te dienen. Hiervoor kunnen ze een vragenlijst invullen.

Promotiecampagne anthurium van start

Akker- & Tuinbouw

Anthuriumkwekers starten deze maand de campagne 'Breathe & Bloom' waarin de luchtzuiverende eigenschap van de plant onder de aandacht wordt gebracht.

Omzet Veiling Rhein-Maas klimt 11 procent

Akker- & Tuinbouw

De omzet van Veiling Rhein-Maas in het Duitse Straelen-Herongen is vorig jaar met bijna 11 procent gestegen.

Rechtszaak tegen FloraHolland om inbreuk octrooi

Akker- & Tuinbouw

Floration Europe in Bovenkarspel heeft een kort geding aangespannen tegen Royal FloraHolland omdat de veiling inbreuk heeft gedaan op een octrooi van dit bedrijf.

Wageningen start onderzoek naar mengteelt met bomenrijen

Akker- & Tuinbouw

Wageningen University & Research (WUR) begint in Lelystad het eerste grote onderzoek naar agroforestry, een mengteelt van akker- en tuinbouwgewassen tussen bomen, in Nederland.

Nederlanders eten meer groente en fruit

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse consumptie van verse groenten en fruit is in 2020 gestegen met 4 procent, meldt GroentenFruit Huis.

Productiewaarde groente- en fruitsector stijgt naar 3,9 miljard euro

Akker- & Tuinbouw

De productiewaarde van de Nederlandse groente- en fruitteelt is in 2020 gestegen naar 3,9 miljard euro. Dit meldt GroentenFruit Huis.

Veiling BelOrta boekt 7 procent hogere omzet

Akker- & Tuinbouw

De Belgische veiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver heeft in 2020 een omzet geboekt die 7 procent hoger is dan in 2019.

FloraHolland behaalt zelfde omzet met twee veildagen meer

Akker- & Tuinbouw

De omzet met snijbloemen is bij veiling Royal FloraHolland in december nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van de gelijknamige maand van 2019. Dat blijkt uit de statistieken van de bloemenveiling.

Vier nieuwe besmettingen met tomatenvirus

Akker- & Tuinbouw

Vier nieuwe bedrijven zijn besmet met het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV), meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

EU-bevolking geeft ruim 955 miljard euro uit aan voeding

Economie

Europese huishoudens hebben in 2019 ruim 955 miljard euro aan voeding en niet-alcoholische dranken uitgegeven, blijkt uit de statistieken van het Europees statistisch bureau Eurostat.

Verlies failliet aardwarmteproject 14,3 miljoen euro

Akker- & Tuinbouw

Het project 'Californië Lipzig Gielen Geothermie' (CLG Geothermie) in het Limburgse Horst had een totaalverlies van 14,3 miljoen euro, toen het eind oktober van dit jaar failliet werd verklaard.

Flora Futura peilt telers en kopers over FloraHolland

Akker- & Tuinbouw

Flora Futura houdt een enquête onder kwekers en handelaren over het beleid van bloemenveiling Royal FloraHolland.

Verkoop groene middelen stijgt 13 procent

Akker- & Tuinbouw

Vorig jaar is 13 procent meer groene gewasbeschermingsmiddelen afgezet in de land- en tuinbouw dan in 2018. Dat meldt de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto), de koepelorganisatie voor middelenfabrikanten.

Lycopeen in tomaat voorspelt ontstekingen bij mens

Akker- & Tuinbouw

De stof lycopeen in tomaten kan mogelijk de ontwikkeling van ontstekingen bij mensen voorspellen. Dat is een van de uitkomsten uit het onderzoek 'De Waarde(n) van Groenten en Fruit', meldt Maastricht University.

NVWA treft amper te veel residuen op Nederlandse groente aan

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is in 2019 heeft een gering aantal keren op Nederlands groente en fruit te veel residuen aangetroffen. Dat blijkt uit het rapport 'Residuen van gewasbeschermingsmiddelen in levensmiddelen'.

Verdubbeling van online bloemenverkoop

Akker- & Tuinbouw

Nederlandse consumenten bestellen online veel meer bloemen, meldt de site Topbloemen.nl. Het aantal orders voor de maand december is meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

CO2-emissie glastuinbouw neemt in 2019 toe

Akker- & Tuinbouw

De CO2-emissie van de Nederlandse glastuinbouw is vorig jaar met 0,2 megaton toegenomen tot 5,9 megaton, blijkt uit de Energiemonitor Glastuinbouw 2019 van Wageningen Economic Research.

Kleine telers en handel willen 'Plantion-West'

Akker- & Tuinbouw

Nederlandse telers en handelaren van bloemen en planten kijken naar de mogelijkheid om een dependance van veiling Plantion in West-Nederland op te zetten.

Overeenstemming over inkoopvoorwaarden fritesaardappelen

Akker- & Tuinbouw

LTO Nederland en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) hebben overeenstemming bereikt over een herziene versie van de Algemene Inkoopvoorwaarden Aardappelen tussen teler en industrie.

NAV: 'Kostprijs aardappelteelt in 2021 omhoog'

Akker- & Tuinbouw

De kostprijs voor het telen van consumptieaardappelen gaat in 2021 omhoog, meldt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) na een berekening voor voorbeeldbedrijven op zand en klei.

Coronadoordraai FloraHolland komt uit op 2,9 procent

Akker- & Tuinbouw

De doordraai van bloemen en planten in de eerste week dat de lockdown in Nederland en Duitsland van kracht werd, is bij bloemenveiling Royal FloraHolland uitgekomen op 2,9 procent.

PPA betaalt 11 euro voor gele ui afland

Akker- & Tuinbouw

Professional Partners in Agribusiness (PPA) in Nieuwe-Tonge betaalt voor gele zaaiuien afland in de pool 11,01 euro per 100 kilo. Dat heeft het agrarisch bemiddelingsbureau bekendgemaakt.

Duitse consument is wars van voorgesneden groente

Akker- & Tuinbouw

De Duitse consument moet weinig hebben van voorgesneden groente en fruit. Zo'n 5 procent van de uitgaves aan groente en fruit gaat naar voorgesneden, meldt GroentenFruit Huis.

Henk Raaijmakers: 'Boomkwekerij heeft zich weer verzameld na opheffen PT'

Akker- & Tuinbouw

Na vijf jaar is voorzitter Henk Raaijmakers van de LTO-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen deze week gestopt. 'Na het opheffen van het Productschap Tuinbouw heeft de boomkwekerij zich opnieuw verzameld', blikt hij terug.

Zuiveringsinstallatie WW Hortibatch krijgt goedkeuring

Akker- & Tuinbouw

De Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG) heeft de WW Hortibatch, type 820L en type 1640L, op de lijst van goedgekeurde zuiveringsinstallaties voor de glastuinbouw geplaatst.

Corona stuwt export glasgroenten binnen EU

Akker- & Tuinbouw

De coronacrisis heeft in de eerste helft van dit jaar geleid tot een grotere export van glasgroenten naar landen binnen de Europese Unie (EU). De verkoop aan landen buiten de unie daalde.

Lockdown treft sierteelt minder erg

Algemeen

De lockdown die deze week is ingegaan, treft de sierteelt minder hard dan in maart het geval was. De verkoop viel aan het begin van de week bij Royal FloraHolland zo'n 10 procent terug.

Brussel steekt geld in sierteeltcampagne

Akker- & Tuinbouw

Brussel stelt geld beschikbaar voor een Europese promotiecampagne die de verkoop van bloemen en planten in het voorjaar van 2021 moet stimuleren.

Internationale FloraHolland-leden krijgen ontheffing BVO-provisie

Akker- & Tuinbouw

Internationale leden van Royal FloraHolland krijgen een tijdelijke ontheffing van de provisie voor handel buiten de veiling om (BVO). Met dit voorstel van de directie gaat de ledenraad van de bloemenveiling akkoord.

Tuinbouwbedrijfsleven richt pijlen op Golfregio

Akker- & Tuinbouw

Het Nederlandse tuinbouwbedrijfsleven richt onder leiding van Dutch Greenhouse Delta de pijlen op de Golfregio. Voor dit gebied wordt een meerjarenstrategie ontwikkeld.

Keurend oog ziet miljarden bollen per jaar

Akker- & Tuinbouw

Bij de tientallen miljarden bloembollen die de Bloembollenkeuringsdienst jaarlijks keurt met veldkeuringen en labtoetsen, komt nauwelijks afkeur voor. De afnemende beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen baart de dienst zorgen. Daarnaast...

Omzet Plantion stijgt met 3,5 procent

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Plantion in Ede verwacht ondanks de coronacrisis dat de omzet dit jaar op 106,7 miljoen euro uitkomt. Dat is een stijging van 3,5 procent ten opzichte van 2019.

Greenery wil productie Sweet Sensation uitbreiden

Akker- & Tuinbouw

Groente- en fruitafzetorganisatie The Greenery wil het areaal met de Sweet Sensation peer de komende jaren met zo'n 200 hectare uitbreiden.

Coronacampagne leidt tot meer sierteeltverkoop

Akker- & Tuinbouw

Van de consumenten die de coronacampagne 'Fill the distance with beauty' van Bloemenbureau Holland (BBH) hebben gezien, voelde 65 procent zich aangemoedigd om meer bloemen te kopen.

Techniek loodst tomatenbedrijf naar circulair

Akker- & Tuinbouw

Duijvestijn Tomaten in Pijnacker is voortrekker in de duurzame glastuinbouw en wil zijn processen circulair maken met behulp van technologie. In het nieuwe kassencomplex van 10 hectare neemt het bedrijf daarop een voorproefje.

KCB verhoogt tarieven met 2,5 procent

Akker- & Tuinbouw

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) verhoogt de tarieven met ingang van 2021 met 2,5 procent. Dat heeft het bureau bekendgemaakt.

Lamb Weston verwerft meerderheid in Russische joint venture

Akker- & Tuinbouw

Lamb Weston/Meijer heeft een meerderheidsbelang genomen in de joint venture met de Russische Belaya Dacha Group. Het eigendom van Lamb Weston/Meijer in het samenwerkingsverband stijgt van 35,5 naar 74,9 procent.

Plantion start bezorgservice voor klanten

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Plantion in Ede start een bezorgservice voor de klanten. Het bedrijf wil zo de logistiek beter regelen, in een tijd dat door corona veel meer digitaal wordt ingekocht.

Aantal inzendingen Excellence Roses bereikt record

Akker- & Tuinbouw

Het aantal inzendingen voor de keuring tot Excellence Roses heeft met 28 dit plantseizoen een record bereikt, meldt de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen.

Brexit jaagt sierteeltkosten op tot 20 procent

Akker- & Tuinbouw

De brexit kan bij de export van sierteeltproducten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) tot 20 procent extra kosten leiden. Dat heeft bloemenveiling Royal FloraHolland berekend.

De cyclaam gaat van binnen naar buiten

Akker- & Tuinbouw

De cyclaam gaat van binnen naar buiten. De komende drie jaar richt de promotie zich op de functie als 'Garden'-plant.

Ocap verruimt aanbod aan CO2

Akker- & Tuinbouw

Ocap in Schiedam heeft een tweede compressor bij bioethanolproducent Alco Energy Rotterdam in gebruik genomen om de glastuinbouw van CO2 te kunnen voorzien.

Syngenta brengt ToBRFV-resistente tomaat op markt

Akker- & Tuinbouw

Syngenta Vegetable Seeds brengt begin volgend jaar een tomatenras op de markt dat resistent is tegen het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).

FloraHolland introduceert verrekencode kartonnen tray

Akker- & Tuinbouw

Royal FloraHolland hanteert met ingang van 1 december verrekencodes voor massieve en golfkartonnen plantentrays.

Decorum start verkoop op consumentensite

Akker- & Tuinbouw

Telersvereniging Decorum Plants & Flowers lanceert in januari 2021 een onlineverkoopplatform voor consumenten. Daarbij werkt het samen met e•bloom, onderdeel van handelsorganisatie Groenland.

Bloemenbureau brengt campagne over vergroening

Akker- & Tuinbouw

Bloemenbureau Holland (BBH) lanceert in april 2021 in Nederland en Duitsland de campagne 'van grauw naar groen'. Vergroen de leefomgeving, ook als je een beperkte buitenruimte hebt, is de boodschap.

Coronacrisis leidt tot grotere belangstelling kerstboom

Akker- & Tuinbouw

Henk van Voorthuizen rooit kerstbomen. Hij is de eigenaar van kwekerij en hoveniersbedrijf De Dennenheuvel in het Utrechtse Overberg. Hij teelt de bomen, waaronder de fijnspar, Servische spar, fraserspar en blauwspar, op een huiskavel van 7 hectare.

TuinbouwAlert waarschuwt voor tomatenchlorosevirus

Akker- & Tuinbouw

TuinbouwAlert waarschuwt glastuinders voor het tomatenchlorosevirus (ToCV). Het is nog steeds niet helemaal geëlimineerd, stellen de betrokken organisaties. Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis en Plantum geven daarom het dringende advies aan...

FloraHolland schuift deadline 100 procent digitaal op

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland schuift de deadline voor telers en kopers om 100 procent digitaal te handelen bij de directe verkoop drie maanden op.

Negentien bedrijven besmet met tomatenchlorosevirus

Akker- & Tuinbouw

In totaal zijn negentien bedrijfslocaties sinds 2017 besmet met het tomatenchlorosevirus (ToCV), meldt Glastuinbouw Nederland.

5 vragen over aan het net leverende gasmotor-WKK

Akker- & Tuinbouw

De positie van de aan het net leverende gasmotor van de warmtekrachtkoppeling (WKK) is komend jaar goed, concludeert Blueterra Energy Experts, het onafhankelijk adviesbureau op het gebied van energie, in een bespiegeling op de markt.

HAK haalt stazakken met edamamebonen terug

Akker- & Tuinbouw

Conservenfabrikant HAK in Giessen haalt stazakken met edamamebonen terug van de markt. De declaratie van het allergeen soja op de verpakking ontbreekt.

Duin- en Bollenstreek bekijkt gebruik waterstof

Akker- & Tuinbouw

Greenport Duin- en Bollenstreek onderzoekt of waterstof kan gaan dienen als brandstof voor het tuinbouwverkeer in de regio. De organisatie bekijkt onder andere of een waterstoftankstation kan gaan renderen.

FloraHolland stopt aanvoerregulering gerbera

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland stopt de aanvoerregulering voor de productgroep gerbera met ingang van 25 november.

Tesselaar teelt Mistral-alstroemeria CO2-neutraal

Akker- & Tuinbouw

Tesselaar Alstroemeria heeft de alstroemeria Mistral in 2019 CO2-neutraal geproduceerd. Dat meldt het bedrijf in Luttelgeest.

Corona zorgt voor tobbende sierteeltmarkt

Akker- & Tuinbouw

De tweede coronagolf heeft geleid tot een kwakkelende sierteeltmarkt. Aanvoer en prijzen zijn bij veiling Royal FloraHolland lager.

Vlaamse tuinder wat optimistischer gestemd

Akker- & Tuinbouw

Vlaamse tuinders zijn optimistischer gestemd dan een half jaar geleden. Dat blijkt uit De Vlaamse landbouwconjuctuurindex najaar 2020 van het departement Landbouw en Visserij.

Telers dienen klacht in bij ACM tegen certificeringsplicht

Akker- & Tuinbouw

Tientallen leden van de Facebookgroep 'Kwekers tegen verplichte certificering' hebben een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de registrerings- en certificatieplicht die bloemenveiling Royal FloraHolland hun oplegt.

Corona helpt Greenyard cijfers op te krikken

Akker- & Tuinbouw

Het Belgische groente- en fruitconcern Greenyard heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar de omzet met 10 procent zien stijgen. De coronacrisis was daar debet aan.

Een op de drie telers gaat in de fout bij driftreductie

Akker- & Tuinbouw

Een op de drie akkerbouwers en groentetelers in de vollegrond houdt zich bij bespuitingen niet aan de driftreducerende regels. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een inventarisatie van de inspecties bij deze bedrijven in...

Tuinbouw Ondernemersprijs slaat jaartje over

Akker- & Tuinbouw

De eerstvolgende Tuinbouw Ondernemersprijs wordt in 2022 uitgereikt. De prijsuitreiking in januari 2021 vervalt daarmee. De coronacrisis is hiervoor de reden. Dat meldt het bestuur van Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs.

Vakbonden verwerpen eindbod cao Glastuinbouw

Akker- & Tuinbouw

CNV Vakmensen en FNV verwerpen het eindbod van Glastuinbouw Nederland, Plantum en LTO Nederland voor een nieuwe cao Glastuinbouw.

Twee partijen op de markt voor milieuregistratie en -certificering FloraHolland

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland verplicht met ingang van 2021 milieuregistratie en een jaar later milieucertificering voor telers die bloemen en planten op de marktplaats aanvoeren. Twee partijen bieden hun diensten op het terrein van registratie...

FloraHolland start samenwerking om sierteelttransport te verduurzamen

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland bundelt de krachten met drie leidende vervoerders in de sector: De Winter Logistics, Van Zaal Transport en Wematrans. De joint venture krijgt de naam Floriway. Met de samenwerking hoopt FloraHolland het transport te...

Glastuinbouw werkt aan masterplan internationale werknemers

Akker- & Tuinbouw

De ondernemerswerkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs van Glastuinbouw Nederland stelt een masterplan op voor internationale werknemers. Dit moet een richtsnoer worden voor de sector.

Schaarste domineert markt potgrond en substraat

Akker- & Tuinbouw

De beschikbaarheid van grondstoffen voor de potgrond- en substraatbranche staat onder druk, onder andere door de coronacrisis. Dit constateert de Vereniging Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland (VPN) op basis van enquête onder de leden.

Werkgevers glastuinbouw doen eindbod cao

Akker- & Tuinbouw

Glastuinbouw Nederland, Plantum en LTO Nederland hebben aan CNV Vakmensen en FNV een eindbod gedaan voor een nieuwe cao Glastuinbouw. In dit bod stijgen de salarissen in 2021 en 2022 met 2 procent.

FloraHolland-tarief kopen op afstand stijgt 17 procent

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland verhoogt in 2021 het tarief voor kopen op afstand met 17 procent. Het gaat van 30 naar 35 euro per maand.

Corona zet bloemenprijzen onder druk

Akker- & Tuinbouw

De strengere coronamaatregelen in Europa leiden tot prijsdruk bij bloemen, meldt bloemenveiling Royal FloraHolland. De veiling signaleert dat de gemiddelde bloemenprijzen de afgelopen week enkele procenten lager waren dan doorgaans en dat de...

Investeerder HAL ziet profijt in glas

Akker- & Tuinbouw

HAL Investments neemt een belang in twee toeleveranciers van de glastuinbouw, kassenbouwer Prins Group en installateur Stolze. De investeerder ziet internationale groeikansen.

NVWA zet webtool op over tomatenvirus

Akker- & Tuinbouw

Het Nationaal Referentiecentrum fytosanitair (NRC-fyto) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een interactieve webtool opgezet over het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).

FloraHolland reguleert aanvoer gerbera, potchrysant en potroos

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland stelt met ingang van woensdag 4 november tijdelijk een aanvoerregulering in voor de klokaanvoer. Het crisismanagementteam van de veiling heeft dat begin deze week besloten.

SMK komt met internationaal keurmerk voor bloemisten

Akker- & Tuinbouw

Stichting Milieukeur (SMK) introduceert 'Sustainable Florist', een internationaal keurmerk voor duurzame bloemisten.

Bestuursvoorzitter ziet mooie kansen voor Veiling Zaltbommel

Akker- & Tuinbouw

Veiling Zaltbommel heeft een toekomstvisie gepresenteerd waarin de groente- en fruitveiling voor zichzelf een rol ziet als flexibele partij die maatwerk biedt. Voor de toekomst van de coöperatieve veiling ziet bestuursvoorzitter René Simons mooie...

Landelijk veilen geeft hogere prijs

Akker- & Tuinbouw

Snijanthuriums brengen tijdens de proef landelijk veilen van bloemenveiling Royal FloraHolland hogere prijzen op. Kopers betalen enkele centen per stuk meer dan in Rijnsburg, zegt Erwin de Bont, programmadirecteur landelijk veilen bij FloraHolland.

Keukenhof plant 7 miljoen bloembollen

Akker- & Tuinbouw

Keukenhof is gestart met het planten van 7 miljoen bloembollen voor het naderende toeristenseizoen.

NVWA verdenkt bedrijf van handel in onveilige zaden

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verdenkt een bedrijf in Zuidwest-Nederland van het op de markt brengen van peulvruchten en zaden met te hoge residuen aan aflatoxine en gewasbeschermingsmiddelen.

Groente- en fruitexport naar derde landen zit in de lift

Akker- & Tuinbouw

De exportwaarde van groente en fruit vanuit de Europese Unie (EU) naar andere landen is vorig jaar gestegen naar 4,7 miljard euro. Het volume lag op 4,8 miljoen ton.

Bloembollenkeuringsdienst neemt nieuwe monsterkas in gebruik

Akker- & Tuinbouw

De Bloembollenkeuringsdienst (BKD) heeft een nieuwe monsterkas in gebruik genomen in het Flevolandse Creil. Deze neemt de plaats in van de kas in Emmeloord.

NVWA treedt harder op bij misbruik middelen in sierteelt

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt harder op tegen telers van snijbloemen, potplanten, vaste planten of boomkwekerijgewassen onder glas als zij zich niet houden aan de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

FloraHolland handhaaft bij milieuregistratie in stappen

Akker- & Tuinbouw

Royal FloraHolland voert de handhaving op digitale milieuregistratie en -certicificering stapsgewijs in. De directie volgt met dit besluit het advies van de ledenraad van de bloemenveiling.

Sierteelt kruipt uit dal, nieuw dal is in zicht

Akker- & Tuinbouw

De sierteeltsector is de laatste maanden geleidelijk uit het coronadal gekropen. Maar een nieuw debacle lijkt met een tweede lockdown en een no-dealbrexit alweer voor de deur te staan.

Rijk Zwaan boekt 58 miljoen euro winst

Akker- & Tuinbouw

Groenteveredelaar Rijk Zwaan in het Zuid-Hollandse De Lier heeft 58 miljoen euro winst geboekt in verslagjaar 2019-2020. Het nettoresultaat ligt 10 miljoen euro hoger dan in het voorgaande boekjaar.

Organisatie zet streep door IPM Essen

Akker- & Tuinbouw

Messe Essen heeft een streep gezet door de Duitse vakbeurs IPM Essen 2021. Die stond gepland voor 26 tot en met 29 januari.

Glastuinders betalen extra voor gas dat is verbruikt in 2017

Akker- & Tuinbouw

De glastuinbouw gaat 0,2 cent extra per verbruikte kubieke meter gas in 2017 betalen. Het bedrag is de verrekening voor het overschrijden van het plafond van het CO2-sectorsysteem.

Quarantaineversoepeling ABU roept vraagtekens op

Akker- & Tuinbouw

GroentenFruit Huis en Glastuinbouw Nederland zijn kritisch op de versoepeling die de bond voor uitzendondernemingen ABU doorvoert op de quarantaineregels rond corona.

Omzet Veiling Rhein-Maas 13 procent hoger dan vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

Veiling Rhein-Maas heeft in de eerste drie kwartalen van het jaar een omzet geboekt die 13 procent hoger is dan die van vorig jaar. De stijging is mede te danken aan een goed derde kwartaal.

Nieuw antiserum toont tomatenvirus aan

Akker- & Tuinbouw

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een nieuw antiserum ontwikkeld dat Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) aantoont in geïnfecteerd plantmateriaal en zaden.

Aardwarmteproject CLG vraagt faillissement aan

Akker- & Tuinbouw

Het aardwarmteproject Californië Lipzig Gielen (CLG) Geothermie heeft faillissement aangevraagd. Het aardwarmteproject in Limburg lag zo'n twee jaar stil na lichte aardbevingen in het gebied.

No-dealbrexit kost sierteelt 100 miljoen euro

Akker- & Tuinbouw

Een no-dealbrexit kost de Nederlandse sierteeltsector zo'n 100 miljoen euro. Dat heeft Floridata, het bureau dat de exportstatistieken van bloemen en planten bijhoudt, berekend.

Investeringsmaatschappij koopt CNC

Akker- & Tuinbouw

De investeringsmaatschappij Sun European Partners neemt CNC Holding over. Dat is maandag bekendgemaakt.

Wageningse universiteit stapt in De Groene Stad

Akker- & Tuinbouw

Wageningen University & Research (WUR) treedt toe tot stichting De Groene Stad. De twee willen de vergroening van steden op deze manier bevorderen.

Ondanks grotere voorraad klimt tarweprijs

Akker- & Tuinbouw

Ondanks dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw eind vorige week grotere eindvoorraden tarwe voorspelde, is de Matif-termijnmarkt begin deze week verder gestegen.

Worm helpt gewasbeschermingsmiddelen opruimen

Akker- & Tuinbouw

Royal Brinkman is een praktijkproef gestart, waarbij onderzocht wordt of wormen het proces van afbraak van gewasbeschermingsmiddelen door bacteriën kunnen versnellen.

5 vragen over goede sierteeltomzet in 'slappe periode'

Akker- & Tuinbouw

De zomer is in de regel een 'slappe periode' voor de sierteelt. 'Vrouwen bloot, handel dood', is een gevleugelde uitdrukking die deze marktsituatie markeert. Dit jaar gaat dit niet op. In de afgelopen maanden heeft de sector een inhaalslag gemaakt....

Koolzaadproductie groter dan verwacht

Akker- & Tuinbouw

De wereldwijde koolzaadoogst in het seizoen 2020-2021 valt groter uit dan werd verwacht, meldt de International Grains Council.

14 oktober is nationale groente- en fruitdag

Akker- & Tuinbouw

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) heeft woensdag 14 oktober uitgeroepen tot nationale groente- en fruitdag.

Twee raden adviseren Floriade-directie

Akker- & Tuinbouw

Twee raden gaan de directie van Floriade adviseren over de inrichting van het kassencomplex, de presentatie van de Nederlandse tuinbouw en de participatie van bedrijven en organisaties aan de tentoonstelling.

Ledenraad FloraHolland voor handhavingsplan milieuregistratie

Akker- & Tuinbouw

Een nipte meerderheid van de ledenraad van Royal FloraHolland is voor het stapsgewijs invoeren van het handhavingsbeleid voor milieuregistratie en -certificatie.

Boeren en tuinders delen appels uit

Akker- & Tuinbouw

Boeren en tuinders delen tijdens de Dutch Food Week 45.000 appels uit bij verzorgingshuizen, scholen en voedselbanken.

Directeur en voorzitter ZON vertrekken

Akker- & Tuinbouw

Directeur Michiel van Ginkel en voorzitter Sjraar Hoeijmakers vertrekken bij ZON Fruit en Vegetables.

Sierteelt maakt inhaalslag in zomer

Akker- & Tuinbouw

De sierteelt heeft een inhaalslag gemaakt in de zomermaanden. Dat meldt Wageningen University & Research.

Wageningen stapt in groot Europees tomatenonderzoek

Akker- & Tuinbouw

Wageningen University & Research sluit zich aan bij het nieuwe onderzoeksproject Harnesstom, waarin veredelaars, onderzoekers en telers de veerkracht en kwaliteit van tomatenrassen proberen te vergroten.

Brussel beticht Conserve Italia van kartelvorming

Akker- & Tuinbouw

De Europese Commissie beschuldigt de Italiaanse conservenfabrikant Conserve Italia ervan illegale prijsafspraken te hebben gemaakt bij de verkoop van conservengroenten.

Bloemenbureau speelt in op trend van groene stad

Akker- & Tuinbouw

Bloemenbureau Holland (BBH) start in april 2021 een nieuwe tuinplantencampagne onder de naam 'Van Grauw Naar Groen'. De nieuwe reclame-uiting, die zich richt op Nederland en Duitsland, speelt in op de trend dat steden groener worden.

Bakker vertrekt bij Plantion, Van Kruijssen komt

Akker- & Tuinbouw

Peter Bakker vertrekt als algemeen directeur van bloemenveiling Plantion in Ede. Hij wordt opgevolgd door André van Kruijssen, oud-directeur van de veiling in de periode van 2008 tot 2012.

Nederlandse kassenexport zit in coronadip

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse export van kassen zit in een dip, meldt ABN Amro. In maart en april van dit jaar daalde de uitvoer met zo'n 30 procent, blijkt uit de jongste exportcijfers.

Corona schudt groente- en fruitmarkt op

Akker- & Tuinbouw

Vers en gezond is een van de vier trends die tijdens de coronacrisis opgang heeft gemaakt, maar ook na de crisis een belangrijke rol blijft vervullen. Dat stelt het groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan in De Lier.

Lidl heeft goedkoopste groente en fruit

Akker- & Tuinbouw

Groente en fruit is bij supermarktorganisatie Lidl gemiddeld 16 procent goedkoper dan bij andere supermarkten. Dat blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond.

Avag stapt in World Horti Center

Akker- & Tuinbouw

Brancheorganisatie Avag treedt toe tot World Horti Center. Beide partijen hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor drie jaar.

Nederlandse komkommers van markt gehaald

Akker- & Tuinbouw

Komkommers van Nederlandse origine zijn van de markt gehaald vanwege een normoverschrijding met de insecticide flonicamid.

FloraHolland stelt kopen op afstand verplicht

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland verplicht klanten om in te kopen via kopen op afstand (KOA). De regel gaat met ingang van 2 november in, meldt de bloemenveiling.

Fruitsector start campagne tussendoor-fruit

Akker- & Tuinbouw

De fruitsector begint deze week een nieuwe promotiecampagne onder de titel tussendoor-fruit.

Vondst van tomatenvirus in Duitsland

Akker- & Tuinbouw

Op een biologisch tomatenbedrijf in de Duitse regio Brandenburg is Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) gevonden. Dit meldt het Julius Kühn-Institut in Braunschweig.

Afrikaanse roos vindt weer weg naar veiling

Akker- & Tuinbouw

De import van rozen uit Afrika is weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis. De huidige aanvoer bij bloemenveiling Royal FloraHolland ligt ten opzichte van 2019 op ongeveer 85 procent.

ZON gaat in gesprek met boze telers

Akker- & Tuinbouw

De afzetorganisatie ZON Fruit & Vegetables in Venlo gaat in gesprek met tien ontevreden lidtelers. Mede door hun toedoen verleende de algemene ledenvergadering van de coöperatie geen decharge over het gevoerde beleid. De vergadering was vorige...

Kopers willen dealing room op locatie Rijnsburg van FloraHolland

Akker- & Tuinbouw

Kopers op locatie Rijnsburg van Royal FloraHolland willen van de afmijnzaal een dealing room maken waar klanten via Kopen op Afstand (KOA) kunnen inkopen. Dit moet gebeuren wanneer het bedrijf overgaat op landelijk veilen.

Klok FloraHolland verliest versneld terrein

Akker- & Tuinbouw

Het aantal karren voor de klokken van bloemenveiling Royal FloraHolland ligt dit jaar 10 procent onder het niveau van 2019. Dit zegt algemeen directeur Steven van Schilfgaarde.

Aardbeienproductie in tien jaar 40 procent groter

Akker- & Tuinbouw

De wereldwijde oogst van aardbeien is in tien jaar tijd met 40 procent gestegen. Dat blijkt uit statistieken van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties.

Koper kan direct handelen op Floriday

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft het digitale platform Floriday opengesteld voor kopers, waardoor zij er direct op kunnen handelen.

Sierteelt vraagt amper noodsteun

Akker- & Tuinbouw

De sierteeltsector heeft nauwelijks gebruikgemaakt van de steunregeling die de overheid in het leven heeft geroepen naar aanleiding van de coronacrisis, meldt het ministerie van LNV.

FloraHolland stopt korting op boxcontract

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland stopt aan het eind van deze maand met de kortingsregeling boxcontract stapelwagens.

Meeste glastuinders steunen toekomstvisie gewasbescherming

Akker- & Tuinbouw

Van de glastuinders staat 57 procent achter de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dat blijkt uit de ledenraadpleging die Glastuinbouw Nederland in augustus heeft gehouden.

Gerberatelers prijken op billboard

Akker- & Tuinbouw

Gerberatelers zijn deze week op een billboard te zien langs de snelweg A4 bij Leiden, richting Den Haag. De promotie voor de bloem is onderdeel van de campagne 'Coloured by Gerbera'.

Hogere stroomtaks kost glastuinbouw 30 miljoen euro

Akker- & Tuinbouw

De verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE) in 2020 kost de glastuinbouw in totaal 30 miljoen euro. Dat heeft Wageningen University & Research berekend.

Sectoren in tuinbouw gaan meer samenwerken

Akker- & Tuinbouw

De sectoren in de tuinbouw gaan meer samenwerken bij belangrijke dossiers als gewasbescherming en water. Dat maakte Jaap Bond, boegbeeld van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, donderdag bekend tijdens het webinar Impact 2025.

Dutch Mushroom Center krijgt geld uit Innovatiefonds

Akker- & Tuinbouw

Het Dutch Mushroom Center krijgt een financiële injectie van 50.000 euro vanuit het Innovatiefonds.

Duitse aspergeteler zeer tevreden met seizoen 2020

Akker- & Tuinbouw

Duitse aspergetelers zijn goed te spreken over het afgelopen seizoen, blijkt uit een peiling van het Duitse marktbureau AMI in Bonn. Het seizoen krijgt de hoogste kwalificering in drie jaar.

TPN schrapt tulpenpluktuin op de Dam

Akker- & Tuinbouw

Tulpen Promotie Nederland (TPN) schrapt de pluktuin op de Dam als onderdeel van de tiende Nationale Tulpendag. De risico's rondom corona zijn de reden.

Middelenfabrikanten steunen boer-tot-bordstrategie

Akker- & Tuinbouw

De Europese gewasbeschermingsindustrie investeert de komende tien jaar 10 miljard euro in innovatie, precisielandbouw en digitale technologieën waarmee ze de boer-tot-bordstrategie ondersteunt.

Floriday biedt kweker eigen winkelruimte

Akker- & Tuinbouw

Royal FloraHolland biedt kwekers de mogelijkheid een eigen winkel te starten op Floriday, het digitale platform van de bloemenveiling.

Afmijnzaal Fruitmasters wordt tijdelijk leslokaal

Akker- & Tuinbouw

Studenten die teeltopleidingen volgen bij Helicon Geldermalsen, kunnen vanaf deze week terecht in de afmijnzaal van Fruitmasters voor hun lessen.

Nederlandse paprika's in terugroepactie Belgische veiling

Akker- & Tuinbouw

Paprika's afkomstig uit Nederland zijn betrokken bij een terugroepactie van de Belgische veiling Hoogstraten.