FloraHolland bekijkt toekomst Rijnsburg opnieuw

Bloemenveiling Royal FloraHolland neemt opnieuw de toekomst van veilinglocatie Rijnsburg onder de loep. Aanzwellende kritiek op het beleid is daarvoor de aanleiding.

FloraHolland+bekijkt+toekomst+Rijnsburg+opnieuw
© FloraHolland

De veiling gaat onderzoeken hoe het verder moet met de marktplaats in Rijnsburg. Volgens een FloraHolland-woordvoerder gaat het doorvoeren van het landelijk veilen in Rijnsburg onverlet door, maar beziet de veiling hoe om te gaan met nicheproducten.'Daarbij houden we alle mogelijkheden open, ook het fysiek veilen van de bloemen en planten', stelt de woordvoerder. Eerder besloot de veiling dat invoering van landelijk veilen, waarbij alle aanvoer en vraag op één digitale plaats bij elkaar komen, het einde zou betekenen voor het fysiek voor de klok brengen.


Voor de klok komen

De woordvoerder benadrukt dat het geen gedane zaak is dat nicheproducten in Rijnsburg fysiek voor de klok blijven komen. 'Het kan zijn dat bij landelijk veilen een assortimentsklok komt speciaal voor deze nicheproducten of dat er een oplossing wordt gezocht in de richting die in Eelde is gekozen.'


Op deze marktplaats van FloraHolland wordt digitaal geveild, maar gaan alle producten door een fotostraat zodat kopers over betrouwbare en actuele foto's beschikken. 'Voor nicheproducten in Rijnsburg is dat een optie', aldus de FloraHolland-man. 'Uitgangspunt is wel dat de gekozen oplossing zichzelf kan bedruipen.'

FloraHolland gaat in gesprek over het veilen van nicheproducten met onder andere de vakbeweging Flora Futura en vertegenwoordigers van de lijnrijders in Rijnsburg. Ook wordt de ledenraad gepeild over dit onderwerp. De woordvoerder van de veiling verwacht dat binnen een half jaar duidelijk is wat er gaat gebeuren.


Eigen fysiek veiling

Al langere tijd is er kritiek op het plan van FloraHolland om niet meer fysiek te veilen, omdat dit ten koste gaat van nicheproducten, kleine telers en kleinere en middelgrote handelaren. Eind vorig jaar opperde directeur Jan de Boer van handelsbedrijf Barendsen Flowers in Aalsmeer het plan om een dependance van veiling Plantion in West-Nederland op te zetten, waar fysiek veilen mogelijk blijft. Hierover is verder overleg gaande.


De Boer is wars van het idee van FloraHolland dat een eventuele fysieke veiling in Rijnsburg zichzelf moet bedruipen. 'FloraHolland moet bereid zijn hierin ook te investeren. Dat zijn handelaren ook. De veiling kan bijvoorbeeld de research en development van nicheproducten faciliteren.' Een goede verkoop en ontwikkeling van nicheproducten is volgens De Boer essentieel voor Nederland Sierteelt bv.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer