Agractie doet aangifte tegen antizuivelcampagne

Actiegroep Agractie heeft dinsdag aangifte gedaan van smaad en laster tegen een antizuivelcampagne van de organisatie Dier&Recht. Volgens de boerenactiegroep worden dierhouders direct en openbaar neergezet als dierenmishandelaars.

Agractie+doet+aangifte+tegen+antizuivelcampagne
© dierenrecht

Agractie noemt de campagne stuitend en shockerend. 'Extra stuitend is het bovendien dat op de website van dierenleed bij deze 'campagne' direct reclame wordt gemaakt voor alternatieve producten', schrijft de organisatie. 'Betalen zij deze lasterlijke 'campagne'?'

De aangifte is gericht tegen de organisatie Dier&Recht en haar directeur Frederieke Schouten wegens deze lasterlijke uiting. Daarnaast wordt een kort geding overwogen om de campagne een halt toe te roepen.


Smaad en laster

Agractie roept boeren op om massaal aangifte te doen. 'Kom in actie, bel met (0900) 8844 en doe massaal aangifte van smaad en laster bij de politie omdat je openbaar wordt tentoongesteld als 'ernstige dierenmishandelaar/veroorzaker van ernstig dierenleed'. Neem de foto mee als bewijs. Laat je niet afschepen door de politie die misschien zegt 'dit is vrijheid van meningsuiting', we moeten een vuist maken tegen dit soort clubs en personen en aangifte doen. We rekenen op jullie.'

Ook wordt een beroep gedaan op de politiek om hierover met moties, amendementen en Kamervragen te komen. 'Vinden jullie het normaal dat wij worden weggezet als milieuvervuilers, als dierenmishandelaars? Het gaat nog steeds door en wordt steeds erger. Wanneer stopt u het?'


Kalverleed

Met de campagne, die maandag startte, zegt Dier&Recht het kalverleed dat gepaard gaat met de productie van zuivel, terug te willen dringen. Op de actieposters, opgehangen in de grote steden in Nederland, staat een pak melk afgedrukt met een waarschuwingsafbeelding en -tekst, vergelijkbaar met de gezondheidswaarschuwing op een sigarettenpakje. De tekst luidt onder andere 'zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed'.


Schouten is verbaasd over de aangifte. 'Dit is een voorlichtingscampagne om consumenten te informeren over het dierenleed dat schuilgaat achter de zuivelindustrie. Veel mensen kennen de feiten niet en weten niet dat zij met melk in hun koffie bijdragen aan dierenleed. Zij weten bijvoorbeeld niet dat een koe elk jaar een kalf moet krijgen om melk te blijven geven. Of dat een kalf direct na de geboorte wordt weggehaald bij de moeder, omdat de melk bestemd is voor mensen. De voorlichtingscampagne is gebaseerd op feiten.'

Volgens de directeur van Dier&Recht staan er geen onwaarheden in 'en de boeren worden niet genoemd'. 'Deze aangifte van Agractie is de omgekeerde wereld. De zuivelsector maakt al jaren reclame die ons moet laten geloven dat zuivel een positieve bijdrage levert aan de natuur en onze eigen gezondheid. Niets is minder waar. Vorig jaar nog werd de campagne 'Nederland draait op zuivel' van de zuivelindustrie op veel punten als onwaar bestempeld door de Reclame Code Commissie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer