Actiegroepen plannen weer protestacties

Actiegroepen Agractie en Farmers Defence Force zijn van plan om volgende week woensdag weer te gaan demonstreren. Zowel op het Malieveld in Den Haag als regionaal worden boerenprotesten gepland.

Actiegroepen+plannen+weer+protestacties
© Dirk Hol

De aanleiding is het stikstofbeleid van het kabinet, dat de stikstofuitstoot van de landbouw de komende jaren fors wil verminderen. Ook een plan van stikstofexperts, die het ministerie van Landbouw onder meer adviseren vooral boeren uit te kopen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden, is de steen des aanstoots.


Jonge boeren

Agractie is bezig met de organisatie van een protestactie in Den Haag. 'Doordat boeren steeds minder ruimte krijgen om hun werk te doen, zien we dat steeds meer boeren stoppen en jonge boeren het bedrijf niet meer willen overnemen', zegt een woordvoerder van de organisatie. Doel van het protest is dan ook om hier aandacht voor te vragen. 'We hopen dat het probleem wordt meegenomen in de politieke plannen, nu de formatie aan de gang is.'


De details van de acties zijn nog niet bekend, maar het idee is dat deelnemers zowel met auto's als met tractoren komen. Agractie vraagt belangstellenden zich te melden. De gemeente Den Haag bevestigt dat de demonstratie is aangekondigd. De boeren kunnen terecht op het Malieveld, net als een aantal eerdere grote boerenprotesten. Agractie meldt dat politieke sprekers hun aanwezigheid hebben toegezegd, waaronder Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging


Regionale protesten

Ook Farmers Defence Force (FDF) heeft aangekondigd op dezelfde dag actie te gaan voeren. Die zullen op meerdere plaatsen in het land plaatsvinden, laat bestuurslid Sieta van Keimpema weten. Over de precieze invulling wil ze nog niet veel kwijt. Voor burgers voorziet ze 'niet heel veel overlast'.

FDF verzet zich onder meer tegen het idee om boeren in gebieden als de Gelderse Vallei uit te kopen, zodat de ammoniak die van hun bedrijven afkomstig is niet meer op de beschermde natuur van de Veluwe neerdaalt. Verder zit het FDF onder meer dwars dat er nog geen onafhankelijk meetnet voor stikstofdepositie is ingesteld, zoals door enkele adviseurs van de overheid is geopperd. Tot slot is FDF boos over de situatie van de PAS-melders waarvoor nog altijd geen oplossing is gevonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer