Agractie en FDF dringen aan op uitstel stikstofwet

UPDATE: Agractie en Farmers Defence Force (FDF) proberen de stikstofwet, waar de Tweede Kamer al mee heeft ingestemd, alsnog tegen te houden door de wet controversieel te laten verklaren. Als ze daarin slagen, wordt deze pas na de Tweede Kamerverkiezingen behandeld door een nieuw kabinet.

Agractie+en+FDF+dringen+aan+op+uitstel+stikstofwet
© DIRK HOL

Agractie en FDF richten hun pijlen op de Eerste Kamer. De organisaties roepen hun leden op om druk uit te oefenen op de politici, zodat zij de Wet stikstofreductie en natuurverbetering in de Omgevingswet controversieel verklaren. Politieke partijen kunnen onderwerpen aandragen die zij controversieel willen verklaren.


Met het controversieel verklaren van onderwerpen wordt voorkomen dat het aftredende kabinet voor de verkiezingen omstreden zaken regelt. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer kan onderwerpen controversieel verklaren. Als de Eerste Kamer een wet controversieel verklaart, is deze niet van tafel. De behandeling wordt uitgesteld. Mogelijk kan het nieuwe kabinet, met steun van de Tweede Kamer, een aanpassing doen. Een zogeheten novelle. Dat kan ook een aanscherping van de wet betekenen.


Beide actiegroepen denken dat de in de wet voorgestelde stikstofreductiedoelen niet kunnen worden gehaald, zoals dat op 18 november 2020 tijdens een protest in Den Haag ook kenbaar is gemaakt. Zij zien kansen om de politiek te overtuigen. 'Benader vooral de leden van CDA en SGP. Zij hebben nog een duwtje in de rug nodig en zijn gevoelig voor hun boerenachterban', meldt FDF in een oproep.

Agractie suggereert in een bericht op sociale media dat binnen het CDA twijfel is ontstaan over de wet en dat er daarom mogelijkheden zijn om de situatie te kantelen. Ingewijden van CDA en SGP zeggen dat beeld niet te herkennen.
Crisis

Branchevereniging Bouwend Nederland dringt er bij de politici juist op aan om de de stikstofwet niet controversieel te verklaren. 'Het is voor Bouwend Nederland heel belangrijk dat de crises die er nu zijn worden behandeld. Met name de coronacrisis, maar laten we ook stikstof niet vergeten', zegt een woordvoerder.

De landbouwcommissie van de Tweede Kamer bespreekt op 27 januari welke onderwerpen controversieel worden verklaard. De groslijst staat online.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer