Gans blijft grootste schadepost voor Gelderse landbouw

De grauwe gans blijft veruit de grootste veroorzaker van schade aan gewassen in Gelderland. BIJ12 betaalde boeren in 2020 ruim 2,2 miljoen euro aan tegemoetkoming in de schade.

Gans+blijft+grootste+schadepost+voor+Gelderse+landbouw
© Eigen Foto

Dat blijkt uit een update van het Gelderse faunabeheer dat vanuit het provinciebestuur aan Provinciale Staten is verstrekt. Daarin wordt op verschillende aspecten van het faunabeheer ingegaan, wat bereikt is en waar nog opgaven liggen. De provincie verleende in 2020 goedkeuring aan het faunabeheerplan ganzen 2020-2026 en ontheffing voor schadebestrijding en populatiebeheer bij verschillende ganzensoorten. Hierover moet de rechter zich nog uitspreken.

Bestuurder Hans van Beuzekom van LTO Noord regio Oost zegt dat de Faunabeheereenheid (FBE) wil inzetten op nestbehandeling. 'In navolging van Overijssel willen we dat vanaf volgend voorjaar ook breder inzetten in Gelderland. We gaan kijken in welke gebieden we zo de grootste klappen kunnen maken.'


Koelcel

Een ander probleem dat het indammen van de ganzenpopulatie remt, is het gebrek aan afzetmogelijkheden. Daarin werd in een deel van de provincie, het Rivierengebied, echter wel een succesje geboekt. Een boer is bereid gevonden een koelcel op zijn erf te plaatsen. Daar kunnen jagers van diverse wildbeheereenheden hun ganzen in leggen. Een vleesverwerker uit het Zuid-Hollandse Gorinchem haalt ze daar vervolgens op en verwerkt de ganzen bijvoorbeeld tot kroketten.


Niet alleen ganzen zorgen voor overlast. De roek is in opkomst als schadepost. Oorzaak is waarschijnlijk de beperking op het gebruik van zaadcoating in de mais. Dat leidt tot meer vraat en dus meer schade. Voor roeken geldt geen afschotontheffing. 'Binnen de FBE kijken we naar mogelijkheden om hier mogelijk plaatsgewijs toch iets mee te kunnen', zegt Van Beuzekom. Voor de moeilijk te verjagen knobbelzwanen wordt volgens hem gekeken naar de mogelijkheden voor een beheerplan.


Edelherten en damherten

Recent ontstond de nodige ophef toen FBE Gelderland de doelstanden bekendmaakte voor edelherten, damherten en wilde zwijnen. Tot en met volgend jaar mogen er op de Veluwe 3.000 van de 4.600 edelherten worden afgeschoten, 8.800 van de 10.000 wilde zwijnen en 703 van de geschatte 1.117 damherten.

Vanuit de Faunabescherming en de Partij voor de Dieren werd fel gereageerd op deze plannen. Die zouden voortkomen uit de behoefte van jagers en niet uit het belang van natuurbeheer. De FBE ziet dat anders. Los van verkeersveiligheid en landbouwschade leidt de natuur simpelweg onder de grote aantallen, stelt de eenheid.


Wilde zwijnen

Over de wilde zwijnen zegt Van Beuzekom dat er door de afgelopen droge jaren door bomen veel mast is geproduceerd, het voedsel van wilde zwijnen. 'Daardoor is er een groot voedselaanbod, wat weer zorgt voor grotere worpen en dus is de populatie flink toegenomen. En in de enclave Leuvenum en Staverden is de overlast van edelherten erg groot.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer