KNJV: Gelderse ganzenjacht stagneert door afzetprobleem

Om te zorgen dat het afschieten van 30.000 ganzen per jaar in Gelderland niet in gevaar komt, is de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) op zoek naar afzetkanalen voor de geschoten ganzen. 'Jagers willen liever niet schieten als de ganzen vervolgens de kliko in moeten', zegt regiomanager Ger van Hout van de jagersvereniging.

KNJV%3A+Gelderse+ganzenjacht+stagneert+door+afzetprobleem
© Ida Hylkema

Het afschieten van minimaal 30.000 ganzen per jaar is nodig in Gelderland om aan de opgave in het faunabeheerplan te kunnen voldoen. Het streven is de ganzenstand van 2005 terug te krijgen. Maar het probleem is dat de jagers de ganzen niet meer kwijt kunnen in hun omgeving. 'Er is sprake van verzadiging, iedereen heeft de vriezers volliggen', schetst Van Hout de situatie.

Daarom is een vleesverwerker uit Gorinchem benaderd, die 16.000 ganzen per jaar kan verwerken tot bijvoorbeeld kroketten. De verwerker is bereid de ganzen op te halen, mits deze op een centrale plek worden ingezameld. Van Hout: 'Het idee is dat ergens in het gebied rond Tiel en Geldermalsen een koelcontainer komt waar jagers de geschoten ganzen heenbrengen. Deze worden dan eens per week opgehaald.'


Het type koeling waarin de ganzen bewaard zullen worden.
Het type koeling waarin de ganzen bewaard zullen worden. © KNJV


Inzamelpunt ganzen gezocht

Op die manier wordt het voor jagers makkelijker om de grote aantallen te schieten die nodig zijn. Van Hout zegt dat hij al sinds vorig jaar zomer aan het zoeken is naar een geschikte locatie. 'Maar we komen er niet echt doorheen. Het grootste bezwaar is dat veel ondernemers niet zitten te wachten op vreemden op hun erf.'

Agrarisch ondernemers die plek hebben om de koelcontainer te plaatsen (6x3x2,5 meter) en krachtstroom hebben, kunnen zich melden bij de KNJV. De koelbox wordt geleverd en er is een vrijwilligersvergoeding beschikbaar van 1.800 euro per jaar. 'Daarvoor wordt diegene geacht mee te helpen met het innemen van de ganzen en het schoonhouden van de container', aldus Van Hout.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer