FBE Gelderland: afschot duizenden herten en zwijnen nodig

Om biodiversiteit en natuurlijke processen te houden op de Veluwe, is het nodig om de komende tijd duizenden damherten, edelherten en wilde zwijnen af te schieten. Dat meldt de Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland.

FBE+Gelderland%3A+afschot+duizenden+herten+en+zwijnen+nodig
© Vidiphoto

Ook verkeersveiligheid en het voorkomen van landbouwschade zijn belangrijke redenen om populaties binnen bepaalde aantallen te houden. Dat blijkt uit de 'werkplannen grote hoefdieren seizoen 2021/22' van de Gelderse FBE.

Momenteel leven er zo'n 4.600 edelherten op de Veluwe. Dat zijn er een stuk meer dan de doelstand van 1.600. Het betekent dat er dit en volgend jaar in totaal 3.000 edelherten afgeschoten mogen worden in de verschillende deelgebieden op de Veluwe.


Wilde zwijnen

Ook zijn er volgens de FBE veel te veel wilde zwijnen. De laatste jaren nam de populatie van de zwijnen fors toe, ondanks historisch hoge aantallen in afschot. Bij benadering zijn er 10.000 wilde zwijnen te vinden op de Veluwe. De doelstand is echter slechts 1.350, waardoor er tot en met 2022 8.800 wilde zwijnen mogen worden afgeschoten.

Ten slotte zijn er ook te veel damherten, meldt de FBE. Er zijn slechts een paar gebieden op de Veluwe waar damherten mogen voorkomen, omdat deze zich in korte tijd sterk kunnen vermenigvuldigen. De doelstand bedraagt 424 dieren, de geschatte zomerstand is 1.117 damherten. Dat betekent dat het geplande afschot voor 2021-2022 is bepaald op 703 damherten.


Effect wolf beperkt

De aanwezigheid van de naar schatting vijftien tot twintig wolven op de Veluwe hebben volgens de FBE amper invloed op de populaties herten en wilde zwijnen. 'De wolf kan wel decimeren, maar niet reguleren', aldus de FBE. Daardoor zal er altijd aanvullend beheer nodig zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer