Scharsterbrug: een specialiteitenfabriek met menselijke maat

In Scharsterbrug – een dorp met nog geen duizend inwoners in de Nederlandse provincie Friesland – ligt een van de vier productielocaties van Vreugdenhil Dairy Foods. Midden in het dorp, midden in de gemeenschap en van verre zichtbaar door de iconische, meer dan honderd jaar oude schoorsteen. Hier werken bijna honderd vaste medewerkers met een sterke onderlinge band. Als er iets moet gebeuren, steken ze samen de handen uit de mouwen. Die mentaliteit voel je overal in de fabriek: een plek waar mensen elkaar kennen en waar het werk nooit stilstaat.

Scharsterbrug%3A+een+specialiteitenfabriek+met+menselijke+maat
Vreugdenhil Dairy Foods
© Kennispartner

Sinds 2002 maakt deze locatie deel uit van Vreugdenhil Dairy Foods. Wat begon als een overname van Nestlé, groeide uit tot een stabiele en vertrouwde factor in het dorp én binnen het familiebedrijf. De fabriek werkt met vijf ploegendiensten en richt zich specifiek op de melkverwerking van melkveehouders in Noord-Nederland.

Liesbeth Wierda is sinds juni 2024 plant director van deze bijzondere productielocatie. Als klein meisje keek ze al met bewondering naar zuivelfabrieken – ze wist toen al: daar wil ik werken. Toen ze vorig jaar werd benaderd om leiding te gaan geven aan de fabriek in Scharsterbrug, hoefde ze niet lang na te denken. Ze brengt ruim dertig jaar ervaring in de zuivel mee.

Liesbeth groeide op, op een melkveebedrijf. Ze ging vervolgens naar de HAS en specialiseerde zich in levensmiddelentechnologie, met de ambitie om ooit chef te worden bij Frico. Na haar studie volgde een management traineeship bij FrieslandCampina. Daar werkte ze jarenlang in uiteenlopende functies en op verschillende plekken, van een kaaspakhuis in Bedum tot de poederfabriek in Leeuwarden.

Onze melkveehouders vormen een onmisbare schakel, zonder hun kwaliteitsmelk kunnen wij geen zuivelproducten maken

Liesbeth Wierda, plant director productielocatie Scharsterbrug van Vreugdenhil Dairy Foods

Vorig jaar koos ze bewust voor de overstap naar Vreugdenhil, vanwege de visie en de menselijke maat van het familiebedrijf. 'Ik ben enorm trots dat ik nu leiding mag geven in Scharsterbrug,' zegt Liesbeth. 'Wat deze fabriek bijzonder maakt, is de mentaliteit. Als er iets moet gebeuren, dan regelen we dat met elkaar. Nuchter, zonder gedoe. We doen het gewoon. Dat past bij het DNA van Vreugdenhil: mensen staan centraal, en samenwerking is de sleutel. Voor het aansturen van een fabriek heb je machines nodig, maar de mensen zijn de belangrijkste schakel. Bij Vreugdenhil wordt dat écht erkend.'


Specialiteitenfabriek met hoogwaardige poeders

In Scharsterbrug worden diverse hoogwaardige melkpoeders geproduceerd. 'Maar ook hybride poeders: een mengsel van plantaardige- en zuivelcomponenten, ' licht Liesbeth toe. 'Denk hierbij aan volle melkpoeders, 'fat filled' poeders, roompoeders en producten waarin ingedikte soja, in combinatie met melk, wordt verwerkt. Dit laatste product is uniek, omdat de andere drie fabrieken van Vreugdenhil dit niet produceren. Scharsterbrug is daarmee een echte fabriek voor specialiteiten.'

'De producten worden voor verschillende toepassingen gebruikt, waaronder yoghurt, zuiveldranken, koffie, chocolade, bakkerijproducten en meer. Bovendien voldoen onze producten aan strenge microbiologische eisen, zoals een lage hoeveelheid hittebestendige sporen. Dit biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor de verkoop van warme dranken uit verkoopautomaten in Japan. Dankzij de schaalbare infrastructuur, de snelle time-to-market en onze meedenkende aanpak, kunnen klanten rekenen op hoogwaardige producten die voldoen aan hun specifieke wensen.'


In Scharsterbrug worden diverse hoogwaardige melkpoeders geproduceerd, evenals hybride poeders: een mengsel van plantaardige- en zuivelcomponenten.
In Scharsterbrug worden diverse hoogwaardige melkpoeders geproduceerd, evenals hybride poeders: een mengsel van plantaardige- en zuivelcomponenten. © Kennispartner


Toekomstbestendig

De Nederlandse zuivelsector staat voor politieke uitdagingen, maar in Scharsterbrug wordt altijd positief vooruit gedacht. 'We blijven het slimmer en beter doen om toekomstbestendig te zijn,' vertelt Liesbeth. Een actueel voorbeeld is de beschikbaarheid van elektriciteit. De stroomaansluiting is niet toereikend en moet worden uitgebreid om te kunnen blijven voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen: 40 procent CO2-reductie in 2030.

'Daarom willen we graag gaan investeren in een nieuwe, zwaardere netaansluiting. De fabriek draait op volle kracht, met een jaarproductie van 65 kiloton poeder. Zonder deze aansluiting zouden we fors moeten terugschalen – dat willen we uiteraard voorkomen. Deze stap is cruciaal voor de toekomst van de fabriek.'


Aandacht voor mensen

Bij Vreugdenhil draait het niet alleen om de productie en verwaarding van melk. Het draait om mensen. Dat merk je in Scharsterbrug. Veel medewerkers werken hier al jaren. 'Ik ben hier gaan werken omdat ik graag aandacht geef aan mensen,' vertelt Liesbeth. 'Bij Vreugdenhil voel ik me gezien – en dat gevoel wil ik doorgeven. Aandacht voor een medewerker bij een jubileum, een praatje op de werkvloer, iemand persoonlijk bedanken – die aandacht zit 'm in grote én kleine dingen. Als leidinggevende wil ik er zijn voor het team, én duidelijke verwachtingen neerzetten. Want als je samen weet waar je naartoe werkt, behaal je betere resultaten.'

Overzicht van de productielocaties van Vreugdenhil Dairy Foods
Overzicht van de productielocaties van Vreugdenhil Dairy Foods © Kennispartner


Open dag voor melkveehouders

In het najaar openen onze fabrieken in Scharsterbrug en Gorinchem hun deuren voor de melkveehouders van Vreugdenhil. Tijdens deze open dag krijgen zij een exclusief kijkje achter de schermen en zien ze met eigen ogen hoe hun melk wordt verwerkt tot hoogwaardige melkpoeders en ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie.

'Dat persoonlijke contact is voor ons van grote waarde,' zegt Liesbeth. 'Onze melkveehouders vormen een onmisbare schakel. Zonder hun kwaliteitsmelk kunnen wij geen zuivelproducten maken.' Ze vervolgt: 'Daar doen we het allemaal voor: voor onze melkveehouders, voor onze klanten én voor het werkplezier van onze medewerkers. Want als mensen hier met plezier werken, kunnen we samen bouwen aan een toekomst vol lekkere en voedzame zuivelproducten van Nederlandse bodem.'


Over Vreugdenhil Dairy Foods

Sinds 1954 zijn we als Nederlands familiebedrijf actief op de zuivelmarkt. Iedere dag werken we hard om al het goede van melk beschikbaar te maken aan iedereen in de wereld. Wij zijn gespecialiseerd in melkpoeder, met vier productielocaties in Gorinchem, Scharsterbrug, Barneveld en Putten, een hoofdkantoor in Nijkerk en een kantoor in Madrid (Spanje). Vreugdenhil Dairy Foods verwerkt jaarlijks anderhalf miljard kilo melk tot hoogwaardige nutritionele producten en ingrediënten, die we naar 130 landen exporteren. Onze ingrediënten voor de voedingsindustrie worden vooral in Europa afgezet. Melkpoeder voor consumentengebruik gaat met name naar Afrika en het Midden-Oosten en onze specifieke toepassingen vinden hun weg naar Azië.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Vreugdenhil Dairy Foods

Vreugdenhil Dairy Foods

Als familiebedrijf zetten we ons in om de meest voedzame en smaakvolle melkpoeders te produceren. Dat doen we met alleen de beste melk, op basis van jarenlange...

Lees verder »

Meer van Vreugdenhil Dairy Foods

Lees ook

Meer artikelen van Vreugdenhil Dairy Foods »

Artikelen over Vreugdenhil Dairy Foods