FBE Flevoland wijst 5.000 hectare aan voor edelherten

De roedel edelherten die vorig jaar in Oostelijk Flevoland is neergestreken, krijgt een leefgebied van circa 5.000 hectare natuurgebied toegewezen. Dat ligt langs de randmeren tussen Harderwijk en Elburg. Dat stelt FBE Flevoland voor aan Gedeputeerde Staten.

FBE+Flevoland+wijst+5%2E000+hectare+aan+voor+edelherten
© Vidiphoto

Het Faunabeheerplan Edelherten voor Flevoland is nagenoeg afgerond en zal na september aan Gedeputeerde Staten worden voorgelegd. Het beheerplan maakt duidelijk hoe wordt omgegaan met de populatie edelherten die vorig jaar het Veluwemeer is overgestoken.


In het plan wordt naast een leefgebied in Oostelijk Flevoland ook een gedoogzone voor edelherten aangewezen. In die zone van 500 meter breed, direct grenzend aan het leefgebied, kunnen de dieren vrij bewegen en foerageren. De boeren in die zone hoeven geen preventieve maatregelen te nemen. Schade krijgen ze vergoed zonder berekening van behandelbedrag en eigen risico.


Nulstand

Buiten de gedoogzone en het leefgebied blijft de nulstand gelden, zo staat in het beheerplan. Dat betekent dat als de edelherten daar worden gesignaleerd, zij worden afgeschoten. Dat gebeurt met name uit het oogpunt van verkeersveiligheid en gewasschade, zegt secretaris Laura Schrauwen van FBE Flevoland. 'Het zijn grote dieren die aanzienlijke schade kunnen veroorzaken.'

Schrauwen verwacht dat de huidige populatie van tien tot vijftien edelherten, binnen nu en vijf jaar kan uitdijen tot maximaal negentig exemplaren. 'Of en hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van het aantal hindes dat zich aansluit bij de huidige roedel of daaruit wordt geboren. Nu is dat er nog maar een, voor de rest zijn het mannelijke exemplaren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer