Tegemoetkoming faunaschade loopt op tot 31,6 miljoen euro

Provincies betaalden in 2020 voor 31,6 miljoen euro aan tegemoetkomingen voor faunaschade. Dat is 6 miljoen euro meer dan in 2019. De schade werd voor ruim 90 procent veroorzaakt door ganzen aan grasland. Dat heeft uitvoeringsorganisatie van de provincies Bij12 bekendgemaakt.

Tegemoetkoming+faunaschade+loopt+op+tot+31%2C6+miljoen+euro
© Vidiphoto

De meeste faunaschade wordt veroorzaakt aan grasland, dat komt voor rekening van verschillende ganzensoorten. Vooral in het voorjaar eten ganzen van het verse gras dat net begint te groeien. Veehouders moeten dan vervangend voer voor hun vee bijkopen. Met de tegemoetkoming van de provincie worden deze kosten gecompenseerd.

In de water- en grasrijke provincies Fryslân en Noord-Holland is de schade het grootst. Dat komt onder meer omdat dit de laatste stop voor ganzen is voordat zij de overtocht maken naar de broedgebieden. Andere schade deed zich het meest voor in peer (1 miljoen euro), wintergraan (735.188 euro) en snijmais (580.821 euro). De tegemoetkoming voor predatie van schapen en lammeren bedroeg 74.032 euro.

Grauwe gans en wolf

De grauwe gans wordt verantwoordelijk gehouden voor 16,4 miljoen euro schade, gevolgd door de brandgans (7,4 miljoen euro), de kolgans (2,5 miljoen euro) en de rotgans (1,3 miljoen euro). De overige dieren in de 'top 10' zijn de mees, smient, knobbelzwaan, roek, das en het wild zwijn.

Het totaal van de tegemoetkomingen in schade door de wolf bedroeg in 2020 73.878 euro. Dat is 0,2 procent van de totale landelijk uitgekeerde tegemoetkomingen in faunaschade. Er werd in 2019 10.697 euro uitbetaald aan tegemoetkomingen in faunaschade door de wolf.

Schommelingen

De hoogte van uitgekeerde tegemoetkomingen in faunaschade verschilt van jaar tot jaar. Dat kan het gevolg zijn van toe- of afnames van dierpopulaties, maar ook van andere factoren. Bijvoorbeeld het weer en het moment waarop schade optreedt. De faunaschade nam in 2020 toe met 6 miljoen euro. Een deel van de stijging (1,74 miljoen euro) werd veroorzaakt door verhoging van de prijs van het voorjaarsgras met 2 cent per kilo.

De toenemende schade door vooral ganzen aan gras was voor BIJ12 aanleiding om eerder dit jaar een onderzoek te starten naar mogelijke verbeteringen van de taxatiemethodes voor grasschade. Daarnaast heeft de Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade op verzoek van provincies onderzocht welke mogelijkheden er zijn om te komen tot een effectiever ganzenbeleid. Daarmee komt er een betere balans tussen bescherming van de ganzen enerzijds en schade en overlast anderzijds.

Boeren kunnen bij de provincie terecht voor een tegemoetkoming in de schade aan landbouwgewassen of vee die wordt veroorzaakt door beschermde diersoorten. BIJ12 handelt deze aanvragen namens de provincies af. Voor een tegemoetkoming in faunaschade gelden wel voorwaarden. Zo moeten boeren aantonen dat ze zelf genoeg gedaan hebben om schade te voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 1°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer