Finland+wil+jacht+op+brandganzen+heropenen
Nieuws
© DIRK HOL

Finland wil jacht op brandganzen heropenen

Finland vraagt toestemming van de Europese Unie om de jacht op de brandgans te heropenen. Het land wil dat deze ganzensoort wordt overgeplaatst naar een andere bijlage van de vogelrichtlijn, zodat deze in sommige gevallen weer kan worden bejaagd.

De Finse regering geeft daarmee gehoor aan een oproep van de landbouworganisaties van zes Oostzeelanden. De voorzitters van de Finse, Zweedse, Deense, Estse, Letse en Litouwse organisaties schreven vrijdag een brief aan de Europese commissaris voor Milieu en de Scandinavische en Baltische ministers.

De jaarlijkse trektocht van zwanen, ganzen en veel vogelsoorten uit het koude Arctische noorden naar het warmere zuiden, richt jaarlijks veel schade aan op weilanden, velden en akkers.


De organisaties roepen de Europese Commissie op om snel in te grijpen om de alsmaar toenemende schade aan te pakken. Het aantal brandganzen is in de afgelopen jaren vervijfvoudigd. De populatie zal tot 2023 doorgroeien naar 2,4 miljoen vogels.

Volgens de organisaties bedraagt de schade per land doorgaans miljoenen euro's per jaar, tot tienduizenden euro's per boerderij.

Weer

 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 13°
  10 %
Meer weer