LTO Noord eist waarborgfonds gedupeerden zonnepanelenbrand

LTO Noord dringt samen met vier Friese gemeenten en Veiligheidsregio Fryslân aan op de oprichting van een waarborgfonds. Dat moet er komen voor grondeigenaren en anderen die onevenredig zwaar worden getroffen door gevolgschade van een zonnepanelenbrand.

LTO+Noord+eist+waarborgfonds+gedupeerden+zonnepanelenbrand
© Het Hoge Noorden

Verder willen de partijen een panelenprotocol, zoals van kracht bij asbestsanering. Dat schrijven ze een brief aan staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Reden voor de roep om een waarborgfonds is dat verzekeraars naar alle waarschijnlijkheid niet de afvoerkosten van gras dekken na de de uitslaande brand op 20 mei bij een houthandel in het Friese Noardburgum. Een loods met op het dak ruim 1.600 zonnepanelen werd volledig verwoest.

Door de hevige brand en de daarbij vrijgekomen hitte sloegen scherpe deeltjes van de zonnepanelen neer in een omtrek van ruim 10 kilometer. Ruim 120 meldingen kregen gemeenten binnen van boerenbedrijven en bewoners over de aangetroffen scherpe deeltjes. Zo'n tien boeren in de omgeving troffen deeltjes aan in hun gras- en maisland.


Gesprek met burgemeester

LTO Noord had kortgeleden een gesprek met de burgemeester van Tytsjerksteradiel over de ontstane situatie. 'Het kan niet de bedoeling zijn dat de kosten terechtkomen bij mensen die het slachtoffer zijn van deze situatie. Boeren komen in een onmogelijke positie. De agrarisch ondernemers piekeren wat ze met het gras moeten doen dat ze apart hebben ingekuild. Afvoeren leidt tot hoge kosten als niets wordt gedekt. Dan kiezen sommigen eieren voor hun geld en voeren het gras toch op aan de koeien met alle gevolgen van dien', zegt LTO Noord-beleidsmedewerker van regio Noord Roel Visser.


Bijna een maand na de brand is het nog steeds onzeker of en hoe het opruimen door de verzekeraar van de eigenaar van de loods wordt gedekt. 'Onze inschatting is dat deze verzekeringsmaatschappij de schade van het opruimen niet uitbetaalt. Er is nog geen enkele toezegging gedaan', meldt Visser. Volgens hem leidt dat tot een 'hopeloze situatie'. 'Grondeigenaren moeten hun schade verhalen via een aansprakelijkheidsstelling. Dat zorgt voor een fikse rekening voor de eigenaar van de loods.'


Overmachtskwestie

Ook Benjamin Overkleeft van LTO Verzekeringen verwacht niet dat de verzekeraar van de eigenaar van de houthandel de kosten voor het afvoeren van het gras dekt. 'Brand is in veel gevallen net als storm overmacht. Daar kan een bedrijf waar brand uitbreekt vaak niets aan doen.'

De milieuschadeverzekering zal bovendien niet uitbetalen, stelt de verzekeringsadviseur. 'Die vergoeden alleen als er gesaneerd moet worden. Dat is hierbij niet het geval. De losse deeltjes zijn niet schadelijk, ze kunnen worden opgeruimd.'


Daken verhuurd

Een bijkomend probleem is dat dat veel bedrijven met zonnepanelen vaak niet de eigenaar van de panelen zijn. 'Veelal worden daken van boeren verhuurd aan bedrijven die eigenaar zijn van de panelen. Dan moet je de claim verleggen en ben je zo weer jaren verder', geeft Overkleeft aan.

LTO Verzekeringen werkt aan een verzekeringsoplossing om getroffen boeren uit te kunnen betalen na een zonnepanelenbrand. Overkleeft verwacht over enige tijd de plannen te kunnen toelichten. 'Verzekeraars houden zich er niet mee bezig. Het is echt een agrarisch probleem geworden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer