'Delen de boeren mee in winst Vion?'

Succesvol heeft Vion het boekjaar 2020 afgerond. Het bedrijf is dik tevreden over de brutomarges. Het bedrijfsresultaat steeg maar liefst van 9 miljoen euro tot circa 122 miljoen euro. Hierdoor verdubbelde de jaarwinst bijna ten opzichte van 2019 en houdt het concern onder de streep bijna 53 miljoen euro over.

%27Delen+de+boeren+mee+in+winst+Vion%3F%27
© Dirk Hol

Het is een ronduit knappe prestatie in een moeilijke tijd met corona en de Afrikaanse varkenspest. De slachterij gaat verder investeren in ketenconcepten, blockchaintechnologie en vleesvervangers. De groeistrategie wordt verlegd naar België en akkers met eiwitrijke grondstoffen. Vion werkt slim aan gesloten ketens en weet samen met de retail concepten op te zetten gericht op de afzet in Europa.

De afzet naar China zal in de toekomst steeds minder worden, omdat het land hard werkt aan een eigen vleesproductie. De aandeelhouders krijgen zelfs een dividenduitkering van 17,5 miljoen euro, het hoogste bedrag in ten minste drie jaar. Maar bij dit alles rijst de vraag: waar blijven de varkenshouders? Hadden zij niet meer uitbetaald kunnen of misschien wel moeten krijgen?

Deze week kwam ook het rapport van de Veiligheidsraad uit over stalbranden. De raad concludeert dat het overheidsbeleid in combinatie met de inspanningen van de sector, verzekeraars en brandweer niet heeft geleid tot minder stalbranden. Een ontwikkeling die ronduit negatief is voor het dier, de boer en het maatschappelijk draagvlak.

De uitkomst is dat alleen de boer opdraait voor de kosten

Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Een van de oorzaken is dat veehouders financieel niet in staat zijn om de stallen brandveiliger te maken. Dit is op zichzelf al een trieste zaak en maatschappelijk ongewenst. Het gebrek aan financiële draagkracht van veehouders om stallen brandveiliger te maken, valt moeilijk te rijmen met de glorieuze jaarcijfers van ketenpartner Vion.

Immers, in de ketenkwaliteitssystemen is brandveiligheid opgenomen. Dit betekent dat ook de ketenpartijen verantwoordelijk zijn. Maar de boer draait alleen op voor de kosten en dus ook voor het imago van de sector. Daar kun je niet tevreden mee zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer