Opnieuw glasscherven in weilanden na brand zonnedak

Na een uitslaande brand in een loods met een groot zonnedak in het Friese Noardburgum zijn glasdeeltjes in weilanden in de omgeving terechtgekomen. De gemeente raadt boeren in de omgeving aan het vee op stal te houden.

Opnieuw+glasscherven+in+weilanden+na+brand+zonnedak
© Het Hoge Noorden

Bij de brand vielen geen slachtoffers maar het bedrijf en een naastgelegen woonhuis moeten als verloren beschouwd worden. De rookpluim was in de wijde omgeving te zien. Het betreffende pand is circa 4.000 vierkante meter groot. Op het dak lagen honderden zonnepanelen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.


Beleidsmedewerker Roel Visser van LTO Noord zegt dat er diverse meldingen zijn binnengekomen van boeren die resten van de brand in hun weilanden hebben aangetroffen. 'Het is best een groot gebied dat getroffen is. Dichtbij de brand gaat het om glasscherven, verderop om roetdeeltjes. Deze worden tot op 5 kilometer van de brand aangetroffen.'

De gemeente Tytsjerksteradiel, waar Noardburgum onder valt, meldt een zeventigtal meldingen van particulieren en boeren. Veehouders wordt door de gemeente aangeraden het vee op stal te houden.

Deeltjes hebben zich verspreid in een gebied van meerdere kilometers rondom Noardburgum


Waarschuwing gemeente

In een waarschuwing aan inwoners meldt de gemeenten: 'Er zijn bij de brand dunne scherpe delen van zonnepanelen, die op het dak van de loods lagen, vrijgekomen. Deze deeltjes hebben zich verspreid in een gebied van meerdere kilometers rondom Noardburgum. Er zijn reeds deeltjes gevonden in de richting van Veenklooster, Zwaagwesteinde en Kollumerzwaag.'

Het gebied rond de brand bestaat vooral uit grasland, zegt Visser die verwacht dat boeren al snel de gevolgen van de brand zullen ondervinden. 'Als we straks een paar dagen mooi weer krijgen, dan willen zij hun gras binnenhalen. Ze moeten dan wel weten waar ze aan toe zijn, want dat glas wil je niet in het voer hebben.'

De veiligheidsregio heeft bij het RIVM een verzoek ingediend om te onderzoeken of er bij de brand gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Daarbij kan het gaan om een nog groter gebied. 'Het gaat hier om de productie van voedsel, daar wil je geen risico's mee lopen ', zegt Visser.


Schadeafwikkeling

De schadeafwikkeling is aan de verzekering van de houthandel. 'Het gaat hier om een particulier bedrijf. En er is best een hoop schade. Dat zal nog een ingewikkelde discussie opleveren', verwacht Visser. Het is niet de eerste keer dat een dergelijke brand voor overlast zorgt bij boeren in de omgeving. In Rutten en Moerbeek vonden eerder soortgelijke incidenten plaats. In Rutten nam verzekeraar Achmea de opruimkosten van boeren op zich.Op verzoek van de Tweede Kamer loopt er momenteel bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) een onderzoek naar de veiligheid van zonnedaken. Gezien de toename van het aantal zonnedaken en de nog te verwachten groei van deze installaties is brandveiligheid van groot belang.


37 branden in 2020

Uit een inventarisatie die het IFV in december 2020 publiceerde, blijkt dat het aantal branden met zonnedaken op woonhuizen en bedrijfspanden toeneemt. In 2018 waren er 28 branden onder dergelijke installaties, in 2019 29 en in 2020 37.

Het aantal branden met zonnepanelen, waarbij brandresten in de omgeving werden verspreid, ligt een stuk lager. In 2018 kwam dat nog niet voor. Een jaar later gebeurde dat bij een brand. In 2020 waren er drie branden met dergelijke deposities, hieronder vallen ook de incidenten in Rutten en Moerbeek. Overigens zeggen deze cijfers niks over de oorzaak van deze branden.


Depositierisico groot

Uit de voorstudie blijkt dat brandresten van zonnepanelen tot zeer ver in de omgeving kunnen neerslaan. Bij een incident werden deze tot op 10 kilometer afstand aangetroffen. Vooral bij branden onder daken van loodsen, stallen en bedrijfspanden is het risico op depositie groot, bij woonhuizen blijft dit zeer beperkte, meldt het IFV.

Op de website van de NOS zijn dronebeelden te zien van de brand.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer