Stalbrand integraal aanpakken

'De overheid moet nu de regie nemen, al mag dat niet enkel en alleen tot extra regels voor de veehouderij leiden.' Dat zegt Jeannette Van de Ven van LTO Nederland naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over stalbranden.

Stalbrand+integraal+aanpakken
© Pixabay

De portefeuillehouder Gezonde Dieren van LTO erkent de harde conclusies van de onderzoeksraad. De raad stelt dat het, ondanks de actieplannen en maatregelen, nog steeds niet lukt om het aantal dierlijke slachtoffers van stalbranden te verminderen.

Volgens Van de Ven heeft de sector de afgelopen jaren veel werk verzet om nieuwe en bestaande stallen veiliger te maken, samen met brandweer, Dierenbescherming en verzekeringsbranche. Maar de grens van wat de samenwerkende partijen kunnen doen is wel bereikt, ook omdat er nog onvoldoende zicht is op de oorzaken van stalbranden. 'Dat is iets wat de brandweer moet oppakken. Wij kunnen hen daartoe geen opdracht geven. Hun prioriteit ligt bij het voorkomen van menselijke slachtoffers.'


De overheid is volgens LTO aan zet, een conclusie die ook in het rapport van de onderzoekraad staat. Landbouwminister Carola Schouten heeft in een reactie al aangegeven dat haar ministerie die grotere verantwoordelijk op zich zal nemen. De minister wil kijken of brandveiligheid kan worden meegenomen als ondernemers hun stallen duurzamer maken. Ze komt binnenkort met een brief aan de Tweede Kamer over deze kwestie.


Niet alleen extra regels

Van de Ven hoopt dat de overheid zich niet enkel gaat richten op het opstellen van extra regels en beperkingen. Dit kost veel geld dat er in veel gevallen simpelweg niet is, stelt ze. LTO wil vooral inzetten op integrale oplossingen. Boeren zitten volgens de landbouworganisatie vaak klem tussen conflicterende belangen. De toepassing van techniek in een stal, zoals mestrobots en ledverlichting, komt voort uit maatschappelijke wensen op het gebied van dierenwelzijn en milieu.

'Pak als overheid daarom een voortrekkersrol en zoek naar technieken en oplossingen die recht doen aan al deze vragen waar de sector voor staat.' Als voorbeeld noemt Van de Ven een vernevelingsinstallatie die helpt tegen hittestress en de ammoniakemissie vermindert, maar ook kan worden ingezet om een beginnende brand te blussen.

De rol van LTO is overigens nog niet uitgespeeld. 'Wij zullen samen met andere betrokken partijen komen met aanbevelingen voor de minister.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer