5+vragen+over+de+kritiek+op+bloemenveiling+FloraHolland
5 vragen
© FloraHolland

5 vragen over de kritiek op bloemenveiling FloraHolland

Royal FloraHolland ligt op meerdere terreinen onder vuur. Niet alleen om de digitalisering en de milieucertificering, maar ook om de plannen voor landelijk veilen. Verder doet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek naar een overname en loopt er een rechtszaak.


Waarom ligt FloraHolland onder vuur?

Meerdere partijen leggen de veiling het vuur na aan de schenen. Onder de noemer FloriNEE hebben zo'n 450 leden een petitie ingediend bij de ledenraad van FloraHolland. Zij stellen het nieuwe digitale platform Floriday van FloraHolland en de verplichte milieucertificatie en -registratie aan de kaak. In een extra vergadering moet de ledenraad zich buigen over externe beoordeling van Floriday, de certificering en de directie van de veiling.

Daarnaast is er weerstand van telers en handelaren tegen het plan van de directie van FloraHolland om volledig over te gaan op landelijk veilen. Bij landelijk veilen komt al het aanbod bijeen. Nu worden bloemen en planten nog op de diverse locaties van FloraHolland geveild.


Waarom zijn telers tegen de digitaliserings- en certificeringsplannen gekant?

Bijna de helft van de teelt- en handelsbedrijven in de sierteeltsector ziet de digitaliseringsplannen als een bedreiging voor de eigen bedrijfsvoering. Dat blijkt uit een enquête die de vakvereniging Flora Futura hield onder zo'n 850 bedrijven. De plannen gaan te snel, is het verwijt. Ook klagen telers en handelaren over de gebruiksonvriendelijkheid van Floriday. Het is omslachtig, duur, niet flexibel en heeft manco's.

Vooral kleine teeltbedrijven vinden de milieuregistratie- en certificatie onnodig en te duur en zien het als administratieve last.


Wat is het probleem met landelijk veilen?

Veel kwekers en handelaren willen dat er een fysieke klok blijft naast het systeem van landelijk veilen. Dat geldt met name voor nicheproducten, seizoensproducten en buiten geteelde bloemen. Die moet je kunnen zien, voelen en ruiken, is het argument.


Heeft FloraHolland al actie ondernomen?

De bloemenveiling heeft de deadline voor de milieueisen naar achteren geplaatst. Ook rekte FloraHolland het tijdspad op voor 100 procent digitaal. De ledenraad is aan de slag gegaan met de petitie en voert gesprekken met leden over hun ongenoegens. Ook bekijkt de veiling de toekomst van de locatie in Rijnsburg opnieuw. Mogelijk dat daar toch iets van een fysieke klok blijft.


Speelt er nog meer?

Ja, de ACM doet vanuit concurrentieoogpunt onderzoek naar de overname van drie transportbedrijven die FloraHolland onderbrengt in het bedrijf Floriway. En dan speelt nog de rechtszaak over de inbreuk van de veiling op een octrooi bij zeevracht van bloemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer