Digitalisering FloraHolland brengt helft sierteeltbedrijven in de knel

Bijna de helft van de teelt- en handelsbedrijven in de sierteeltsector ziet de digitaliseringsplannen van Royal FloraHolland als een bedreiging voor de eigen bedrijfsvoering. Dat blijkt uit een enquête die de vakvereniging Flora Futura heeft gehouden onder zo'n 860 respondenten.

Digitalisering+FloraHolland+brengt+helft+sierteeltbedrijven+in+de+knel
© FloraHolland

Ongeveer de helft van de handelaren vindt de digitaliseringsplannen van FloraHolland ondoordacht en te snel gaan. Zij worden niet enthousiast van de digitalisering bij de veiling. 'Er is geen weg meer terug', is een veelgehoord argument.

Ook klagen telers en handelaren over de gebruiksvriendelijkheid van het nieuwe digitale platform Floriday. Het is omslachtig, duur en niet flexibel, zijn verwijten van de geënquêteerden. Bovendien heeft het systeem fouten en manco's. Van de handelaren zegt 45 procent van Floriday gebruik te maken omdat het moet.


Bijna 80 procent van de kwekers en handelaren wil dat er een fysieke klok blijft naast het landelijk veilen dat FloraHolland aan het invoeren is. 'Dat geldt niet alleen voor nicheproducten,' zegt voorzitter Frank Timmermans van Flora Futura, 'maar ook bijvoorbeeld voor seizoensproducten en buiten geteelde bloemen.'


Dikke onvoldoende

Op het gebied van communicatie krijgt de veiling een dikke onvoldoende. Drie op de vijf telers en handelaren zijn hierover ontevreden. Daarnaast zeggen drie op de tien telers wel tevreden te zijn, maar signaleren zij nog wel punten voor verbetering. Van de bevraagde telers en handelaren is ruim 10 procent content over de communicatie van FloraHolland.

Aan de rondvraag deden 558 kwekers, 249 handelaren en 69 andere bedrijven mee. Ondernemers konden op eigen initiatief deelnemen aan de enquête die op internet werd aangeboden. Zij gaven antwoorden op tien vragen.


Noodrem

Een groep van kwekers onder de naam FloriNEE heeft een noodrempetitie gelanceerd die zicht richt tegen Floriday, verplichte milieucertificatie en -registratie, en de directie van de bloemenveiling. De telersgroep, die zich niet bekendmaakt, wil met de petitie een extra vergadering van de FloraHolland-ledenraad afdwingen. De ledenraad moet tijdens die bijeenkomst verzoeken tot externe beoordeling van het digitale platform, de certificering en de directie van de veiling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer