FloriNEE+dient+petitie+in+bij+FloraHolland
Nieuws
© FloraHolland

FloriNEE dient petitie in bij FloraHolland

De actiegroep FloriNEE heeft eind vorige week de noodrempetitie, waarin wordt geprotesteerd tegen het beleid van Royal FloraHolland, ingediend bij de ledenraad van de bloemenveiling. Marcel van Tol, voorzitter van de ledenraad, laat weten dat hij de petitie heeft ontvangen. 'We gaan de formele stappen van dit traject doorlopen.'

Maar wat Van Tol het belangrijkst vindt, is om te weten wat hierachter zit. 'Wat drijft de mensen om deze petitie te ondertekenen? Ik ben daarom blij met de concrete informatie die we nu hebben gekregen.'

De noodrempetitie van FloriNEE is door een kleine achthonderd bedrijven ondertekend. Daarvan is 75 procent lid van de bloemenveiling. FloriNEE wil een extra vergadering van de ledenraad van FloraHolland afdwingen. Daarin zal worden gevraagd in te stemmen met een externe audit op het digitale platform Floriday, de milieucertificering en de directie van FloraHolland. De petitie is ondertekend door zowel grote als kleine telers.


Als de response van leden tenminste 5 procent van de stemwaarde van FloraHolland vertegenwoordigt, is de ledenraad verplicht een extra vergadering te organiseren. Van Tol: 'Formeel moeten we nog wel bekijken of de petitie voldoet aan de regels die we daarvoor hebben afgesproken in de coöperatie. Maar het is duidelijk dat er zorgen zijn bij leden. Dat ervaren we zelf ook. Ik hoor dat zowel binnen en buiten de ledenraad. De vraag is: zit er verschil tussen wat de ledenraad ophaalt en aan de orde stelt en deze petitie?'

De eerstvolgende stap in de procedure is een formele ontvangstbevestiging vanuit de ledenraad aan FloriNEE. 'Daarvoor staan tien dagen. Ik denk dat we die tien dagen niet nodig hebben. Ik wil hier in goed tempo mee doorgaan en verwacht dat dit voor de hele ledenraad geldt', aldus Van Tol.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer