Glastuinders luiden noodklok over voortbestaan Westland

Glastuinders in het Westland luiden de noodklok over het voortbestaan van het glastuinbouwgebied. 'Verontruste Duurzame Glastuinders' en 'Behoud de Klok=Behoud de Coöperatie' uiten hun zorgen in een open brief aan adviesraden van de regering.

Glastuinders+luiden+noodklok+over+voortbestaan+Westland
© Thierry Schut

Het voortbestaan van het grootste glastuinbouwgebied ter wereld wordt volgens de partijen van alle kanten bedreigd. 'Oprukkende steden door uitbreiding van Den Haag en Rotterdam. Oprukkende industrie van de Rotterdamse haven. Een orkestrerende overheid en betuttelende bureaucratie van de regionale en landelijke overheden en raden. Daardoor kan de Nederlandse tuinbouwsector niet meer competitief zijn ten opzichte van het buitenland.'

Het mogelijk verdwijnen van een deel van de bloemenveiling Royal FloraHolland in Honselersdijk, zodat grond beschikbaar komt voor huizenbouw of een creatieve invulling, betekent de definitieve doodsteek voor de sector, schetsen de partijen.


Schoolvoorbeeld

Ook zien de glastuinders een dreiging van binnenuit de tuinbouwsector. 'Het machtsmisbruik en mismanagement van instanties als Royal FloraHolland die de tuinbouwsector volgens de leden niet dient, maar schaadt. De onlangs ingediende honderden klachten bij de ACM zijn er een schoolvoorbeeld van.'


Volgens de glastuinders ontbreekt het in het Westland aan een langetermijnvisie. 'Op geld beluste burgemeesters zien liever een Vinex-wijk dan een duurzaam kassencomplex. Nu wordt er snel geld opgehaald, maar tienduizenden banen staan op het spel.'

De oplossing is volgens de ondernemers een eerlijke en respectvolle dialoog. 'Begrip voor de kwekers en hun broodwinning. Aandacht voor de verkwanseling voordat het te laat is en het Westland, zoals we dat al honderd jaar kennen, is verdwenen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer