'Zonder CDA wordt formeren lastig'

De kiezer heeft gesproken, de verkenning naar een formatie is begonnen. VVD wil graag verder met de huidige coalitie. De zittende coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft samen 78 zetels, twee meer dan vier jaar geleden. Dat VVD en D66 de romp van het nieuwe kabinet zullen zijn, is helder.

%27Zonder+CDA+wordt+formeren+lastig%27
© Dirk Hol

D66 krijgt een forsere rol in de formatie. Ze groeien met vier zetels. De democraten eisen nu een progressiever beleid en lonken naar partijen buiten de huidige coalitie om.

Mark Rutte wil daarentegen na het debacle met PVV in zijn eerste kabinet, alleen nog regeren met solide politieke partners in of grenzend aan het politieke 'midden'. Hij wil vooral snel formeren. Er is immers veel werk aan de winkel. De corona-, stikstof- en klimaatcrisis blokkeren de economie.

Cruciaal is de rol van CDA in de nieuwe formatie, zeker voor de land- en tuinbouw. Het was immers vooral deze partij die tegenwicht gaf in de huidige coalitie aan de vergaande groene hervormingsdrift van de democraten.

De boergezinde stemmers hebben een risico genomen

Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Dat maakt het forse zetelverlies van de van oudsher boergezinde partij wrang. Want stel dat CDA niet wil meeregeren vanwege het te forse verlies, dan wordt de formatie een stuk lastiger en langdurig. En de toekomst van de boer en tuinder beslist niet zekerder. De boergezinde stemmers hebben een risico genomen door die zetels weg te halen bij de potentiële boerenregeringspartij.

Zonder CDA zal formeren over de flanken wel moeten, maar niet meevallen. En dan doemt het onwenselijke scenario op dat de formatie eindeloos gaat duren, net als vier jaar geleden. Ook daar zijn boeren en tuinders niet mee geholpen. De vergunningverlening moet zo snel mogelijk fatsoenlijk worden geborgd en op gang komen, net als de oplossing voor het gebrek aan verdienvermogen en de onhoudbare druk op grond.

Want welk kabinet er ook uiteindelijk gaat komen, uitvoeringskracht is wat nu vooral nodig is. Visies en plannen zijn er inmiddels wel genoeg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer